Synek będzie witał w przedszkolu wiosnę,żegnał zimę. Szykują
marzannę. Ja swoją szykuję z jeszcze jednego miłego powodu : urodzin męża.
Uważam,że ma bardzo przyjemnie zlokalizowane czasowo urodziny. Pomysł na Tort Marzanna
wziął się właściwie z braku jeszcze świeżych owoców, nowalijek i kwiatów.
Bezpłciowość straganów inspiruje,kiedy mi na czymś zależy. I jest wiosennie z
nutką dekadencji. Idealnie...
Spód:
200g ciasteczek korzennych lub cynamonowych serc
50g roztopionego masła
Przygotowanie:
Ciasteczka zmielić w malakserze z masłem. Piekarnik nastawić
na 180st.C. Spód tortownicy 26cm wyścielić papierem do pieczenia (tylko spód).
Przełożyć ciasteczkową masę do tortownicy i dokładnie ją wgnieść, wygładzając
wierzch dłonią. Piec ok 12minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Masa serowa z limetką:
600g twarogu na sernik
300g śmietanki 30%
4 duże jajka
100g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Skórka otarta z 1 limonki
35g mąki pszennej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce ucierając. Nie
należy napowietrzać masy. Przelać masę na ciasteczkowy spód. Piec w 160st.C
przez 45 minut bez termoobiegu. Ma być mocno rumiana.
Mus mango-pomarańcza
500g mango pure
100g pomarańczowego pure
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki cukru
27g żelatyny
350ml 36% śmietanki kremówki zimnej
Przygotowanie:
Pure z mango przygotowałam po prostu miksując owoce. Można
użyć zarówno świeżych jak i odsączonych z puszki. Pure z pomarańczy to również
zmiksowane owoce.
Oba pure, sok z limy i cukier zagotować i dokładnie
wymieszać. Odstawić.
Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Następnie
rozpuścić żelatynę na ogniu lub w mikrofali (nie zagotować). Rozpuszczoną
żelatynę natychmiast wlać do gorącego pure owocowego i dobrze wymieszać.
Studzić (uważać żeby za bardzo nie stężało!)
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać do niej
schłodzone pure delikatnie mieszając.
Mus przelać na wystudzony sernik. Wyrównać i odstawić na 2-3
godziny do lodówki.
Żelka wiosenna:
300g pure z mango
2 łyżki soku winogronowego
1 łyżka soku z limetki
1 łyżeczka cukru
10g żelatyny
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia, a następnie rozpuścić. Pure z mango zagotować z sokami i cukrem.
Dodać rozpuszczoną gorącą żelatynę. Wystudzić. Wlać na zimny mus owocowy.
Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)