środa, 18 marca 2015

Tort Marzanna na powitanie wiosny



Synek będzie witał w przedszkolu wiosnę,żegnał zimę. Szykują marzannę. Ja swoją szykuję z jeszcze jednego miłego powodu : urodzin męża. Uważam,że ma bardzo przyjemnie zlokalizowane czasowo urodziny. Pomysł na Tort Marzanna wziął się właściwie z braku jeszcze świeżych owoców, nowalijek i kwiatów. Bezpłciowość straganów inspiruje,kiedy mi na czymś zależy. I jest wiosennie z nutką dekadencji. Idealnie...

Spód:

200g ciasteczek korzennych lub cynamonowych serc
50g roztopionego masła

Przygotowanie:
Ciasteczka zmielić w malakserze z masłem. Piekarnik nastawić na 180st.C. Spód tortownicy 26cm wyścielić papierem do pieczenia (tylko spód). Przełożyć ciasteczkową masę do tortownicy i dokładnie ją wgnieść, wygładzając wierzch dłonią. Piec ok 12minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Masa serowa z limetką:

600g twarogu na sernik
300g śmietanki 30%
4 duże jajka
100g drobnego cukru do wypieków
1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Skórka otarta z 1 limonki
35g mąki pszennej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce ucierając. Nie należy napowietrzać masy. Przelać masę na ciasteczkowy spód. Piec w 160st.C przez 45 minut bez termoobiegu. Ma być mocno rumiana.



Mus mango-pomarańcza
500g mango pure
100g pomarańczowego pure
2 łyżki soku z limonki
3 łyżki cukru
27g żelatyny
350ml 36% śmietanki kremówki zimnej

Przygotowanie:
Pure z mango przygotowałam po prostu miksując owoce. Można użyć zarówno świeżych jak i odsączonych z puszki. Pure z pomarańczy to również zmiksowane owoce.
Oba pure, sok z limy i cukier zagotować i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Żelatynę zalać małą ilością wody do napęcznienia. Następnie rozpuścić żelatynę na ogniu lub w mikrofali (nie zagotować). Rozpuszczoną żelatynę natychmiast wlać do gorącego pure owocowego i dobrze wymieszać. Studzić (uważać żeby za bardzo nie stężało!)
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Dodawać do niej schłodzone pure delikatnie mieszając.
Mus przelać na wystudzony sernik. Wyrównać i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Żelka wiosenna:
300g pure z mango
2 łyżki soku winogronowego
1 łyżka soku z limetki
1 łyżeczka cukru
10g żelatyny

Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w wodzie do napęcznienia, a następnie rozpuścić.  Pure z mango zagotować z sokami i cukrem. Dodać rozpuszczoną gorącą żelatynę. Wystudzić. Wlać na zimny mus owocowy. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)