niedziela, 29 listopada 2015

Bezglutenowe ciasto pomarańczowe na Święta

Bardzo fajne, zaskakująco proste i niesłychanie smaczne, bezglutenowe ciasto. Ciekawostką jest miksowanie pomarańczy w całości ze skórą. Polecam nie tylko osobom z nietolerancją glutenu. 

Swoją wersję ciasta wykończyliśmy białą czekolada i żurawiną. Rewelacja :)



CIASTO BEZGLUTENOWE POMARAŃCZOWE
(przepis na keksówkę 23 cm)

SKŁADNIKI:
2 nieduże pomarańcze ok 375g
6 jaj
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200g  zmielonych migdałów
200g cukru drobnego(jak puder to 175g)
50 g kakao

WYKONANIE: 

Pomarańcze gotować 2 h (raz gotować 1h odcedzić zalać ponownie wodą i gotować jeszcze 1h ) wystudzić i dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do zmiksowanych pomarańczy dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia (Nie za długo).
Przelać do formy. Piec w temp.180 stopni przez 40-60 min . Do suchego patyczka.

Smacznego!



Przepis od Ady N. Dziękuję!

2 komentarze:

  1. Nie jestem amatorka ciast,ale to mnie zawaliło z nóg.Pyyyyyyycha!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy! Na kuchni również je podjadamy z lubością :) Jest w nim iluzja "dietetyczności" , ponieważ ciasto nie zawiera mąki ale to tylko iluzja pokryta lukrem :D

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)