Bardzo fajne, zaskakująco proste i niesłychanie smaczne, bezglutenowe ciasto. Ciekawostką jest miksowanie pomarańczy w całości ze skórą. Polecam nie tylko osobom z nietolerancją glutenu.
Swoją wersję ciasta wykończyliśmy białą czekolada i żurawiną. Rewelacja :)
CIASTO BEZGLUTENOWE POMARAŃCZOWE
(przepis na keksówkę 23 cm)
SKŁADNIKI:
2 nieduże pomarańcze ok 375g
6 jaj
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
200g zmielonych migdałów
200g cukru drobnego(jak puder to 175g)
50 g kakao
WYKONANIE:
Pomarańcze gotować 2 h (raz gotować 1h odcedzić zalać ponownie wodą i gotować jeszcze 1h ) wystudzić i dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Do zmiksowanych pomarańczy dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia (Nie za długo).
Przelać do formy. Piec w temp.180 stopni przez 40-60 min . Do suchego patyczka.
Smacznego!
Przepis od Ady N. Dziękuję!
Nie jestem amatorka ciast,ale to mnie zawaliło z nóg.Pyyyyyyycha!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Na kuchni również je podjadamy z lubością :) Jest w nim iluzja "dietetyczności" , ponieważ ciasto nie zawiera mąki ale to tylko iluzja pokryta lukrem :D
Usuń