wtorek, 1 grudnia 2015

Wieloziarniste rogaliki z orzechami

Poranki są leniwe. Jest już PRAWIE zima, a taki okres przejściowy nie służy wstawaniu w łóżka. No bo po co? Ani przylepić nosa do szyby i podziwiać spadające z nieba płatki, ani iść do sklepu bez ubierania się w tonę ciuchów, szalików i czapkę które wrócą mokre od chlapy , ani się nie chce i  w ogóle takie rozmemłane wszystko się wydaje. Lepsze od poranków są wieczory. Są bardziej przemyślane, wszystko jest pod ręką, telefon wyciszony. A rano? Jaki jest syndrom poranków? Głód. Więc rogale do pieca! I od razu lepiej się widzi taki dzień.



Miłego dnia!

Przepis na rogaliki (ok 15szt małych rogali)
 
400 g mąki pszennej (typ 550)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mielonych orzechów włoskich lub laskowych
25 g świeżych drożdży
65 g roztopionego, ciepłego masła
190 ml ciepłego mleka
1 pełna łyżeczka gęstego jogurtu greckiego
1 duże jajko
4 pełne łyżki cukru
0,5 płaskiej łyżeczki soli

DO POSMAROWANIA
Rozmącone jajko
posiekane orzechy



Drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru. Utrzeć i poczekać, aż się upłynnią. Do upłynnionych drożdży dodać 1 łyżeczkę mąki, jogurt, 3 łyżki ciepłego mleka. Wszystko wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby zaczyn ruszył.

Do misy przesiać resztę mąki, dodać sól, cukier i wymieszać. Dodać rozkłócone jajko, wyrośnięty zaczyn, rozpuszczone masło i ok. 180 ml mleka. Wyrobić ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak) ok 5-8 minut.  Wyrobione ciasto powinno być sprężyste, gładkie i matowe.
Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe kule i rozwałkować je na okręgi. Wycinać trójkąty i zwijać rogaliki od spodu trójkąta aż do rogu. Jeżeli chcemy aby rogaliki były nadziewane to rozsmarowujemy wybrany farsz na trójkątach przed zwinięciem rogala.



 Rogaliki ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odstępach. Będą ładnie rosły.  Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego napuszenia (ok. 40-50 minut).

Posmarować  rozkłóconym jajem i posypać orzechami. Rogaliki piec w 180 stopniach C .przez 15 minut (do zrumienienia). Wystudzić na kratce.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)