niedziela, 29 maja 2016

Kurczak sous vide na spósb wiosenny



fot.Katarzyna H.- dziękuję ;)

O sous vide jest ostatnio głośno i modnie. W warunkach domowych nie znalazłam sposobu na wykorzystanie tej metody ale w profesjonalnej kuchni nie ma barier poza naszą wyobraźnią i motywacją do pracy.
Kurczak przygotowany tą metodą jest bardzo soczysty i sprężysty. Dla dekoracji wrzuciłam go jeszcze na grilla, żeby miał ładne paseczki i chrupiący wierzch. Bądź co bądź metoda sous vide to gotowanie i choć ma swoje ogromne zalety to jednak kurczak gotowany nie brzmi dla mnie jakoś super atrakcyjnie nawet jeśli w smaku niczym nie przypomina kurczaka gotowanego znanego jako odpadek z rosołu lub główny element diet , też nie kojarzący się pozytywnie.

 Kuchnia jako serce lokalu zarówno restauracji jak i hotelu powinno bić w rytmie ukochanej muzyki .
 I taki jest plan .


Przepis na pierś kurczaka sous vide 2 porcje:

2szt pojedynczych piersi kurczaka najlepszej jakości, oczyszczonego z błonek i innych niepożądanych elementów

Marynata:

Dwie łyżeczki tymianku suszonego
Łyżeczka soli
Łyżeczka pieprzu ziołowego
Skórka otarta z całej cytryny
Sok z całej cytryny
¼ szkl oliwy z oliwek
Gałązka pietruszki

Wszystkie składniki marynaty łączymy w miseczce i zalewamy nią kurczaka. Odstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Po tym czasie pakujemy kurczaka próżniowo razem z pietruszką i gotujemy w temperaturze 70st.C przez 50 minut.
Jeśli nie wykorzystamy kurczaka od razu odstawiamy go do schłodzenia i przetrzymujemy w lodówce do momentu, aż będzie potrzebny.  Może poczekać nawet tydzień w hermetycznym zamknięciu w lodówce.
Pierś kurczaka przed podaniem smaruję dodatkowo marynatą i wrzucam na mocno rozgrzanego grilla. Serwuję z sałatami, dzikimi ziołami, sosem pietruszkowym* i pure ziemniaczano-tymiankowym.

*Sos pietruszkowy jest moim tajemnym dodatkiem, więc przepis zachowam dla siebie ;)

Smacznego!

Katarzyna Soczyńska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)