piątek, 16 stycznia 2015

Bułki hamburgerowe



Zaczyn:

320 g białej pszennej mąki chlebowej
2 łyżeczki drożdży instant
340 g letniego mleka

Składniki na zaczyn mieszamy dokładnie, zakrywamy szczelnie folia i zostawiamy w ciepłym miejscu na 45 minut.

Do gotowego zaczynu wsypujemy:
215 g białej pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru

 Mieszamy dokładnie i dodajemy:
1 duże żółtko
9 łyżek oleju

Wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy je do oprószonej mąką miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny ( Można również wstawić je na noc do lodówki i piec bułki rano).




Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat, zagniatamy i formujemy ok 10 szt bułeczek. Najlepszej wielkości bułeczki wychodzą kiedy mają ok 140g. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze do pieczenia i odstawiamy przykryte ściereczką na ok 40 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki przed włożeniem do pieca smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku na kratce.


Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)