Zaczyn:
320
g białej pszennej mąki chlebowej
2 łyżeczki drożdży
instant
340
g letniego mleka
Składniki
na zaczyn mieszamy dokładnie, zakrywamy szczelnie folia i zostawiamy
w ciepłym miejscu na 45 minut.
Do
gotowego zaczynu wsypujemy:
215
g białej pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
3 łyżki cukru
Mieszamy
dokładnie i dodajemy:
1
duże żółtko
9
łyżek oleju
Wyrabiamy
elastyczne ciasto. Wkładamy je do oprószonej mąką miski i
zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny ( Można
również wstawić je na noc do lodówki i piec bułki rano).
Wyrośnięte
ciasto przekładamy na blat, zagniatamy i formujemy ok 10 szt
bułeczek. Najlepszej wielkości bułeczki wychodzą kiedy mają ok
140g. Uformowane bułeczki kładziemy na blasze do pieczenia i
odstawiamy przykryte ściereczką na ok 40 minut.
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni. Bułki przed włożeniem do pieca
smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 20 minut.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku na kratce.
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)