sobota, 17 stycznia 2015

Mamy kawał polędwicy, rostbefu, antrykotu. Co zrobić żeby nie zepsuć? Przede wszystkim nie bać się, ja się bałam i niepotrzebnie :)


Steak Housy stają się coraz bardziej popularne. Mimo iż dla większości z nas steki są czasem niedostępne ze względu na ich zawrotne w restauracjach ceny, samemu można przekonać się w domu jak łatwo i naprawdę szybko je przyrządzić. Ponieważ miałam ze stekami krótki epizod w jednej restauracji chętnie podzielę się wskazówkami jak je przygotować.

1. Mięso musi być w temperaturze pokojowej. Nagły szok termiczny po wrzuceniu zimnego mięsa na ruszt mu absolutnie nie służy.
2. Przed wrzuceniem na ruszt należy osuszyć mięso dokładnie papierm ręcznikowym lub czystą ściereczką z każdej strony i wierzchem pięści lekko je rozbić.
3. Nie lejemy oleju na patelnię! Pędzelkiem smarujemy mięso dobrej jakości oliwą.
4. Są dwie szkoły doprawiania steaków. Jedna mówi,że solimy przed obróbką termiczną, druga, że po smażeniu. Z mojego doświadczenia wynika, że nie ma to znaczenia czy posolimy teraz czy po usmażeniu. Jestem jednak ze stajni wyznawców zasady pierwszej. Doprawiam steaki przed obróbką termiczną solą, a pieprzem po obróbce. Ma to moje uzasadnienie: W momencie smażenia steaków, sól zmienia swoją strukturę i wytwarza na powierzchni mięsa glazurową powłoczkę, która zaś sprawia,że mięso nie wypuszcza aż tak dużo wody, przez co jest wilgotniejsze (nie zauważyłam żeby było przez posolenie twarde i łykowate!) Pieprzem doprawiam po smażeniu aby się nie przypalił i nie sprawił,że mięso będzie gorzkie w smaku.
    5. Rozgrzewamy patelnię najlepiej stalową lub żeliwną,grillową , nie teflonową. Patelnia musi być naprawdę gorąca!
    6. Wszystko co będziemy robili ze steakiem, róbmy szczypcami nie widelcem. W innym przypadku soki wypłyną ze steka i będzie podeszwa.
7. Na rozgrzaną patelnię kładziemy steak. Steka o wadze ok. 250 g smażymy:
– 1 minutę z każdej strony na rare czyli krwisty
– 1,5 minuty z każdej strony na medium rare czyli średnio krwisty
– 2,5 minuty z każdej strony na medium czyli średnio wysmażony
– 3,5 minut z każdej strony na well done czyli wysmażony
– dłużej – trampek, podeszwa
    8.Po smażeniu przygotowaniu naszego steaka należy dać mu odetchnąć ok 5 minut na talerzu przed podaniem oraz położyć na nim kawałek (wedle upodobań) masła.
Smacznego i powodzenia!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)