Nie wiedziałam jak go nazwać. To
chleb razowy ale nie do końca, pełen bakalii,miodu i chrupkości
skórki. Jak dla mnie super bomba śniadaniowa. Jest on odrobinę
czasochłonny ale warto!!Zaparzona mąka razowa dodaje mu wytrawności
która świetnie kontrastuje ze słodyczą bakalii. Ma ona również
właściwości przedłużające życie chlebka-jest on dłużej
miękki i wilgotny. Chlebek nie nadaje się do mrożenia. Zaczyn na
niego przygotowujemy dwa dni wcześniej. Można naciągnąć fakty i
powiedzieć,że jest to chlebek na uproszczonym zakwasie. Smakuje
bardzo podobnie, ma chrupiącą skórkę i treściwe wnętrze.
Żyć,jeść i być dumnym! Powodzenia kochani!
Składniki na dwa średnie bochenki:
Zaczyn:
120g mąki pszennej chlebowej typ 650
(na 550 też wyjdzie)
130ml letniej wody
10g świeżych drożdży
Przygotowanie:
Dwa dni przed planowanym upieczeniem
chlebka nastawiamy zaczyn. Mieszamy składniki dokładnie i odkładamy
przykryte ściereczką do wyrastania w temperaturze pokojowej.
Trzy-cztery razy dziennie przemieszać zaczyn.
Uwaga!
Zaczyn musi oddychać. Nie przykrywać
go szczelnie folią!
Mix mąk zaparzany:
100g mąki razowej (najlepiej mixu
pszennej i orkiszowej)
200ml wrzątku
1 pełna łyżeczka miodu jasnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego kminku lub
imbiru suszonego
Przygotowanie:
Dzień wypieku chleba: Wszystkie
składniki suche mieszamy w dużej misce, dodajemy miód i zalewamy
całość wrzątkiem. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto nie jest
zbyt wilgotne (zależy to od mąki) można dolać jeszcze 50ml wody.
Przykrywamy całość i odstawiamy na kilka godzin.
Ciasto właściwe:
Cały dwudniowy zaczyn
zaparzona mąka
5g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki pszennej
50g pure marchewkowego
50g płatków migdałów
50g rozgniecionych orzechów włoskich
50g drobno pokrojonych moreli suszonych
50g drobno pokrojonych śliwek
suszonych
50g żurawiny suszonej
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i dodać do
zaczynu.Wmieszać i odstawić na kilka minut. Dodać zaparzaną mąkę
i resztę składników. Wyrabiać ok 10 minut na elastyczne luźne
ciasto i odstawić na 10 minut. Ponownie krótko wyrobić.
Ciasto powinno być luźne ale da się
je formować w kulę. Jeśli za bardzo się rozlewa można dodać
łyżkę mąki.
Uformowaną kulę odstawić szczelnie
zakryte folią w misce do wyrastania na 2h. Po godzinie można ciasto
wyjąć z miski, odgazować i znów zakryć.
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je
na blat i formujemy bochenek zawijając boki do środka. Znów
przekładamy ciasto do wyrośnięcia teraz najlepiej do
koszyka,oprószyć sporą ilością mąki, przykryć ściereczką.
Można je również zakryć folią i odstawić do lodówki na 10h.
Chleb ma wtenczas lepszą strukturę.
Nagrzewamy piekarnik do 230st.C,
spryskujemy go wodą. Blachę z piekarnika odwracamy do góry dnem i
kładziemy na niej nasz chlebek również spryskując go wodą. Piec
40minut. Studzić na kratce.
Powodzenia i smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)