niedziela, 18 stycznia 2015

Chleb pełen energii z bakaliami



Nie wiedziałam jak go nazwać. To chleb razowy ale nie do końca, pełen bakalii,miodu i chrupkości skórki. Jak dla mnie super bomba śniadaniowa. Jest on odrobinę czasochłonny ale warto!!Zaparzona mąka razowa dodaje mu wytrawności która świetnie kontrastuje ze słodyczą bakalii. Ma ona również właściwości przedłużające życie chlebka-jest on dłużej miękki i wilgotny. Chlebek nie nadaje się do mrożenia. Zaczyn na niego przygotowujemy dwa dni wcześniej. Można naciągnąć fakty i powiedzieć,że jest to chlebek na uproszczonym zakwasie. Smakuje bardzo podobnie, ma chrupiącą skórkę i treściwe wnętrze. Żyć,jeść i być dumnym! Powodzenia kochani!

Składniki na dwa średnie bochenki:

Zaczyn:

120g mąki pszennej chlebowej typ 650 (na 550 też wyjdzie)
130ml letniej wody
10g świeżych drożdży

Przygotowanie:

Dwa dni przed planowanym upieczeniem chlebka nastawiamy zaczyn. Mieszamy składniki dokładnie i odkładamy przykryte ściereczką do wyrastania w temperaturze pokojowej. Trzy-cztery razy dziennie przemieszać zaczyn.

Uwaga!
Zaczyn musi oddychać. Nie przykrywać go szczelnie folią!

Mix mąk zaparzany:

100g mąki razowej (najlepiej mixu pszennej i orkiszowej)
200ml wrzątku
1 pełna łyżeczka miodu jasnego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka mielonego kminku lub imbiru suszonego


Przygotowanie:

Dzień wypieku chleba: Wszystkie składniki suche mieszamy w dużej misce, dodajemy miód i zalewamy całość wrzątkiem. Dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto nie jest zbyt wilgotne (zależy to od mąki) można dolać jeszcze 50ml wody. Przykrywamy całość i odstawiamy na kilka godzin.



Ciasto właściwe:

Cały dwudniowy zaczyn
zaparzona mąka
5g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki pszennej
50g pure marchewkowego
50g płatków migdałów
50g rozgniecionych orzechów włoskich
50g drobno pokrojonych moreli suszonych
50g drobno pokrojonych śliwek suszonych
50g żurawiny suszonej

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć i dodać do zaczynu.Wmieszać i odstawić na kilka minut. Dodać zaparzaną mąkę i resztę składników. Wyrabiać ok 10 minut na elastyczne luźne ciasto i odstawić na 10 minut. Ponownie krótko wyrobić.

Ciasto powinno być luźne ale da się je formować w kulę. Jeśli za bardzo się rozlewa można dodać łyżkę mąki.

Uformowaną kulę odstawić szczelnie zakryte folią w misce do wyrastania na 2h. Po godzinie można ciasto wyjąć z miski, odgazować i znów zakryć.

Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na blat i formujemy bochenek zawijając boki do środka. Znów przekładamy ciasto do wyrośnięcia teraz najlepiej do koszyka,oprószyć sporą ilością mąki, przykryć ściereczką. Można je również zakryć folią i odstawić do lodówki na 10h. Chleb ma wtenczas lepszą strukturę.

Nagrzewamy piekarnik do 230st.C, spryskujemy go wodą. Blachę z piekarnika odwracamy do góry dnem i kładziemy na niej nasz chlebek również spryskując go wodą. Piec 40minut. Studzić na kratce.

Powodzenia i smacznego!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)