wtorek, 20 stycznia 2015

Muffiny Musli – czyli ziarenkowo-owocowy przegląd lodówki



Kiedy rano leży się i leży, a później jeszcze więcej leży i nie chce się ruszyć to niezmiennie włącza mi się przegląd lodówki. I start: pełny searching... co można z tego ulepić, sklecić, upiec i być szczęśliwszym niż leżąc i leżąc ale nie idąc do sklepu. A było co trzeba!


Składniki:

jeden średni banan (najlepiej przejrzały)
4 małe mandarynki (z 3 wycisnąć sok, jedną obrać i podzielić na ćwiartki)
garść otrębów pszennych
łyżka zarodków pszennych lub razowych
łyżka sezamu
łyżka pestek z dyni
dwie garście wiórków kokosowych

150g mąki pszennej
70g cukru kryształ
1 łyżeczka (płaska) proszku do pieczenia
2 jajka
110g roztopionego masła




Przygotowanie:

Składniki suche: mąkę, proszek, cukier , wszystkie ziarenka i otręby, zarodki wymieszać w misce. W drugiej misce wymieszać składniki mokre z owocami, banana dokładnie zgnieść. Do skłądników mokrych dodać suche i wymieszać łyżką.

Piekarnik nastawić na 180st C z termoobiegiem. Przygotować papilotki i foremki.
Nakładać ciasto muffinkowe do 3/4 wysokości papilotki. Piec ok 20 minut.

Szamać!

Smacznego!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)