czwartek, 5 lutego 2015

Piegowate kruche ciasteczka

Szukacie idealnych ciasteczek kruchych? Oto one :) Z całą pewnością jedne z najlepszych jakie piekłam. Dodatek maku jest opcjonalny. Można zamienić go na sezam, orzechy, a przy grubszych ciachach np rodzynkami. Wydłuży to tylko ich czas pieczenia.

Najfajniejsze w nich jest jednak to,że pieczone bez żadnych dodatków i wałkując na płasko (ok 0,5cm) świetnie nadają się do dekorowania lukrem. Ciasteczka można również mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez miesiąc. Polecam serdecznie! Miłej zabawy :) 




Składniki:


175 g masła w temp.pokojowej
200 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
400 g mąki pszennej (+ więcej do podsypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka maku
skórka starta z jednej cytryny
½ łyżeczki soli








Przygotowanie:


Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać po jednym jajku cały czas ucierając. Dolać ekstrakt waniliowy,wymieszać.
W drugiej misce wymieszać mąkę, mak, skórkę cytryny, proszek do pieczenia oraz sól.
Składniki suche mieszamy z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt luźne należy je podsypywać na stolnicy nie przesadzając,żeby ciasto nie było za twarde.
Ciasto podzielić na dwie części, uformować dwie kule, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąc jedną kulkę z lodówki i rozwałkować ją na grubość ok 1 cm na delikatnie oprószonej mąką stolnicy.
Blachę wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wykrawać foremkami i układać na blasze w niewielkich odstępach.
Piec w 175 st.C przez 8-10 min. w zależności wielkości ciasteczek do momentu aż delikatnie zezłocą. Po upieczeniu ostudzić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)