Szukacie idealnych ciasteczek kruchych? Oto one :) Z całą pewnością jedne z najlepszych jakie piekłam. Dodatek maku jest opcjonalny. Można zamienić go na sezam, orzechy, a przy grubszych ciachach np rodzynkami. Wydłuży to tylko ich czas pieczenia.
Najfajniejsze w nich jest jednak to,że pieczone bez żadnych dodatków i wałkując na płasko (ok 0,5cm) świetnie nadają się do dekorowania lukrem. Ciasteczka można również mrozić i przechowywać w zamrażalniku przez miesiąc. Polecam serdecznie! Miłej zabawy :)
Składniki:
175
g masła w temp.pokojowej
200
g drobnego cukru do wypieków
2
jajka
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
400
g mąki pszennej (+ więcej do podsypania)
1
łyżeczka proszku do pieczenia
1
łyżka maku
skórka
starta z jednej cytryny
½ łyżeczki
soli
Przygotowanie:
Utrzeć
masło z cukrem na puszystą masę, dodać po jednym jajku cały czas
ucierając. Dolać ekstrakt waniliowy,wymieszać.
W
drugiej misce wymieszać mąkę, mak, skórkę cytryny, proszek do
pieczenia oraz sól.
Składniki
suche mieszamy z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt luźne należy je
podsypywać na stolnicy nie przesadzając,żeby ciasto nie było za
twarde.
Ciasto
podzielić na dwie części, uformować dwie kule, owinąć folią
spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Po
tym czasie wyjąc jedną kulkę z lodówki i rozwałkować ją na
grubość ok 1 cm na delikatnie oprószonej mąką stolnicy.
Blachę
wyłożyć pergaminem. Ciasteczka wykrawać foremkami i układać na
blasze w niewielkich odstępach.
Piec
w 175 st.C przez 8-10 min. w zależności wielkości ciasteczek do
momentu aż delikatnie zezłocą. Po upieczeniu ostudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)