czwartek, 26 lutego 2015

Prosty chleb żytnio-pszenny

Chleb to moim zdaniem najbardziej symboliczny z wypieków i na to argumentów nie potrzeba. Przewija się ta symbolika przez wszystkie epoki, dzieje, wojny, radości, miłości, podróże, jestestwa mniej i bardziej znane. Nigdy nie zrezygnuję z wypieku domowego, prawdziwego, od serca chleba.  Kojarzy mi się to niezmiennie z ciepłem rodzinnym i czułością. Czasami dzieciństwa które bardzo szybko mi umknęło. Ale jest tak:

Pa­mięta­cie, kiedy by­liście małymi dziećmi i wie­rzy­liście w baj­ki, marzy­liście o tym, ja­kie będzie wasze życie? Biała su­kien­ka, książę z baj­ki, który za­niesie was do zam­ku na wzgórzu. Leżeliście w no­cy w łóżku, za­myka­liście oczy i całko­wicie, niezap­rzeczal­nie w to wie­rzy­liście. Święty Mi­kołaj, Zębo­wa Wróżka, książę z baj­ki - by­li na wy­ciągnięcie ręki. Os­ta­tecznie do­ras­ta­cie. Pew­ne­go dnia ot­wiera­cie oczy, a baj­ki zni­kają. Większość ludzi za­mienia je na rzeczy i ludzi, którym mogą ufać, ale rzecz w tym, że trud­no całko­wicie zre­zyg­no­wać z ba­jek, bo pra­wie każdy na­dal cho­wa w so­bie is­kierkę nadziei, że które­goś dnia ot­worzy oczy i to wszys­tko sta­nie się prawdą. [...] Pod ko­niec dnia, wiara to za­baw­na rzecz. Po­jawia się, kiedy tak nap­rawdę te­go nie ocze­kujesz. To tak, jak­byś pew­ne­go dnia od­krył, że baśń może się nieco różnić od twoich wyob­rażeń. Za­mek, cóż, może nie być zam­kiem. I nie jest ważne "długo i szczęśli­wie", ale "szczęśli­wie" te­raz. Raz na ja­kiś czas, człowiek cię zas­koczy, i raz na ja­kiś czas człowiek może na­wet zap­rzeć ci dech w pier­siach.



Składniki na 1 bochenek:

250 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej
Garść otrębów żytnich
1 łyżeczka soli
1 opakowanie drożdży suchych instant
25 g roztopionego masła
1 łyżka miodu
300 ml letniej wody



Przygotowanie:

Masło z miodem rozpuszczamy w rondelku i odkładamy do przestudzenia.
W dużej misce mieszamy mąki, sól,drożdże. Mieszamy, a następnie dodajemy roztopione masło z miodem i zalewamy letnią wodą. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.



Formujemy kulę, przekładamy ją do koszyka do wyrastania lub układamy ją na blasze posypaną mąką, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po upływie godziny ciasto raz jeszcze krótko wyrabiamy i formujemy owalny bochenek.



Górę nacinamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200st.C lekko spryskując go wodą. Pieczemy ok 30 minut aż skórka będzie rumiana.



Smacznego !
Katarzyna Soczyńska

ps. Z podziękowaniami dla "Młyna Wygoda" w Bochni...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)