Pełny w smaku, bogaty nie tylko w buraczki i czosnek. Jego
największą zaletą jest bogactwo zarówno smaku jak i witamin. Można wykorzystać
go do Wigilijnego barszczu lub pić solo.
Składniki na zalewę:
2l wody
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu ziarnistego (może być kolorowy lub
czarny)
Laska cynamonu
Łyżka soli kamiennej (może być himalajska)
Pełna łyżka cukru
Składniki na bazę:
1kg obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki buraków
1szt dużej marchewki
1szt duże pietruszki
Kawałek selera (korzeń)
6-7 ząbków czosnku
Por mały kawałek (ok 8cm)
Kromeczka chleba żytniego na zakwasie (jeśli ktoś
nietoleruje glutenu kilka łyżek soku spod kapusty kiszonej)
5l słoik lub duża kamionka
Wykonanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i odstawiam do
przestudzenia.
W tym czasie obieram warzywa i układam je w słoju.
Całość zalewam przestudzoną zalewą, a na wierzch kładę kromeczkę chleba.
Dobrze jest docisnąć warzywa spodeczkiem żeby były
całkowicie przykryte- inaczej mogą zapleśnieć.
Odstawiam słój w kuchni. Po 4-5 dniach zakwas powinien
pachnieć słodko-kwaśno,a na jego wierzchu pojawi się biały kożuszek. Trzeba go
zdjąć i zlać barszcz do słoików lub butelek. Taki zakwas może spokojnie leżeć w
lodówce nawet 3 tygodnie.
Powodzenia i smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)