sobota, 5 marca 2016

Wiosenne roladki

Jeszcze parę dni temu brnęłam po kolana w śniegu! Dosłownie! Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że w ziemie nie było takiej zimy. Ale to też już chyba przejdzie do tradycji.

Kiedy wyszłam rano z domu miałam wrażenie,że przeniosłam się do równoległego wymiaru. Było pięknie i przytulnie od śnieżnego puchu. Nagle miasteczko w którym mieszkam stało się ciasne i bajkowe. Dawno nie widziałam czegoś podobnego. Domki i kamienice wyglądały komicznie pod wielkimi czapami śniegu, a drzewa uginały się pod jego lśniącym ciężarem. I na to wszystko wpadły promienie słońca. Cudnie :)

Teraz wyglądam przez okno i chyba wróciłam do właściwego wymiaru. Ciapciujka. Ale... jest takie miejsce na ziemi, gdzie zawsze jest pięknie i można tam czarować choć przez krótką chwilę z tym co się uwielbia najbardziej czyli z gotowaniem i fotografowaniem.

Stąd klika zdjęć na Wielkanoc :




Nie da się nie kochać takiej pracy. Jest dla mnie troszkę odświętna. Właściwie zmieniając miejsce zamieszania rok temu, jeszcze nie do końca przywykłam do nowego otoczenia, dlatego też pomimo częstego chaosu i naprawdę ciężkich dni w garach czuję się tu trochę jak na wakacjach. Daleko mi do powrotu w rodzinne strony, więc to będą naprawdę długie, ciężkie i piękne wakacje.





W ramach inspiracji Wielkanocnej lub na powitanie wiosny od strony kuchni podaję przepis na roladki ze zdjęcia i towarzyszące im kluseczki :) Mam nadzieję, że przypadną Wam do smaku.


Roladki Wielkanocne

Składniki na porcje dla 4 osób
3 szt piersi z kurczaka
3 plastry szynki dojrzewającej (najlepiej nie wędzonej)
sól, pieprz ziołowy do smaku
Na pastę:
pół szklanki groszku zielonego 
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
mała cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
łyżka siekanej natki pietruszki
sól, pieprz cytrynowy do smaku, szczypta tymianku
Kluseczki:
3 średnie ziemniaki
100g sera białego
jedno jajko
mąka pszenna typ 550
sól

Przygotowanie:

Kluseczki:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser, jajko i sól. Mieszamy aż masa będzie gładka. Powoli dodajemy mąkę ( tyle ile przyjmie masa) i formujemy kuleczki. Takie kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze przez pół minuty od wypłynięcia.

Pasta: 
Czosnek zeszklić na maśle razem z posiekaną cebulą. Dodać resztę składników i podsmażać ok 3-4 minuty. Zalać ok 100ml wody i dusić 10minut. Odstawić na bok, przestudzić i zmielić blenderem na gładką pastę. Przyprawić do smaku.

Piersi kurczaka pozbawić polędwiczek, błonek i przerostów. Piersi przedzielić na pół wzdłuż jej długości i rozłożyć  powierzchnią górną do deski. Przykryć folią spożywczą i rozbijać tłuczkiem do grubości ok 0,5 cm, żeby ładnie nam się zawinęła.
Tak przygotowane piersi kurczaka delikatnie przyprawić. Nakładać na każdą pastę i rozsmarować równo po całej powierzchni ( zostawić margines na zlepienie mięsa po zwinięciu). Zawijamy je jak krokiety.

Smażymy roladki na gorącej patelni. Jeśli zaczęłyby się rozwijać to można nakłuć je wykałaczkami. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż roladki ładnie się zarumienią. Ściągamy je z patelni i owijamy każdą roladkę plastrem szynki (moje plastry były dość szerokie więc wystarczył jeden na jedną roladkę ale można owinąć dwoma. Końcówki roladki zostają bez szynki. 

Przekładamy owinięte roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 170st.c bez termoobiegu, na ok 5 minut. W tym czasie gotujemy kluseczki i szykujemy dekorację.

Roladki wyjmujemy z pieca i kroimy je w plastry o grubości 1cm.
Układamy nasze składniki na talerzu, dekorujemy.

Smacznego!
** Pozostałe dodatki to kwestia naszych upodobań : sos, dressingi, sałatki :)








Smakowitych inspiracji ! :) A może ktoś chciałby podzielić się przepisem Wielkanocnym? Bardzo chętnie wypróbuję nowych smaków. Proponuję również mini sesję zdjęciową w wybranym przepisem :) Zachęcam!

Ukłony 

Katarzyna Soczyńska




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)