poniedziałek, 30 maja 2016

Wyjątkowa tarta z włoską bezą i lemon curdem





Składniki na spód tarty:

300g mąki pszennej
160g masła w temp.pokojowej
Łyżka mleka
3 żółtka
Łyżka cukru pudru

Wszystkie składniki zagnieść i wstawić do zamrażalnika na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 190st.C. Wstawiamy spód i pieczemy do zarumienienia . Odstawiamy do wystudzenia.

Śmietana z lemon curd:

400ml śmietanki 36%
Łyżka cukru pudru

Śmietankę ubić z cukrem pudrem dodać lemon curd i wymieszać na wolnych obrotach tylko do momentu połączenia składników.

Włoska beza:

200g cukru
Dwie-trzy łyżki wody
Oraz
50g cukru
100g białek
Szczypta soli

Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy 200g cukru i zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu aż do połączenia całości mieszając co jakiś czas.

Podgrzewamy powstały syrop do temperatury 130st.C. lub jeśli nie mamy termometru na oko. Bąble muszę być wyraźnie duże, lepkie, gęste. Nie wolno przeciągnąć gotowania ponieważ cała woda odparuje i cukier się zbryli. W takim wypadku trzeba dodać znów wody i zaczynać od początku.
Równocześnie z przygotowaniem syropu ubijamy sztywną pianę z białek, cukru i soli.

Kiedy nasz gęsty syrop jest gotowy i wrzący (NIE SPRAWDZAMY PALCAMI BO ZOSTANĄ W GARNKU!- serio J) ciągle miksując bezę przelewamy syrop . Najlepiej w grubych rękawicach, z daleka od twarzy, dzieci, plastiku . Wolnym strumieniem na średnich obrotach miksera. Po przelaniu syropu odkładamy garnek od razu do zlewu i zalewamy gorącą  wodą. Oszczędzi nam to skrobania karmelu ze ścianek.

Bezę z syropem kręcimy jeszcze do 5 minut i odstawiamy do przestudzenia.
Tak przygotowana beza może postać 3-4 dni w lodówce .

Składanie tarty:

Wystudzony spód smarujemy grubo lemon curdem można też dać zmiażdżone banany ;) przekładamy śmietanę i wyrównujemy powierzchnię . Można udekorować dowolnymi owocami.
Przed samym podaniem tarty nakładamy włoską bezę. Ja swoją szprycuję , a następnie opalam palnikiem. Można również bezę nałożyć łyżką i uformować fikuśmie jakiś wzorek. Również opalamy palnikiem.

Podajemy z owocami i lodami!

Smacznego!


Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)