wtorek, 30 grudnia 2014

Domowy Lemon Curd

Lemon Curd jest ostatnio bardzo popularny ponieważ rewelacyjnie nadaje się do kremów i sosów. Jest też nieodłącznym kompanem torcików bezowych. Przepis bardzo dobry i często z niego korzystam w chwilach grozy kiedy trzeba zrobić coś super cytrynowego , a brak mi weny. Pozostaje również moim ulubionym przepisem na Coś dobrego z cytryn, zaraz obok kiszonych cytryn (przepis wkrótce:)) . Polecam!



Składniki na ok 350ml:

150g cukru
3 duże jajka
80ml soku z cytryny świeżo wyciskanego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej

Jajka wymieszać dokładnie w misce z cukrem i sokiem z cytryny. Postawić na rondelku z gorącą wodą i gotować „w kąpieli wodnej”cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Maxymalna temperatura jaką ma osiągnąć nasz crud to 71stC! Odstawiamy z palnika i mieszamy szpatulą zdejmując masę ze ścianek miski. Dodajemy masło pokrojone z drobną kosteczkę oraz skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie aż całość masła się rozpuści i połączy z masą jajową. Przykrywamy nasz cieplutki crud folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni masy i w ten sposób studzimy.



Katarzyna Soczyńska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)