Lemon Curd jest ostatnio bardzo popularny ponieważ rewelacyjnie nadaje się do kremów i sosów. Jest też nieodłącznym kompanem torcików bezowych. Przepis bardzo dobry i często z niego korzystam w chwilach grozy kiedy trzeba zrobić coś super cytrynowego , a brak mi weny. Pozostaje również moim ulubionym przepisem na Coś dobrego z cytryn, zaraz obok kiszonych cytryn (przepis wkrótce:)) . Polecam!
Składniki na ok 350ml:
150g cukru
3 duże jajka
80ml soku z cytryny świeżo
wyciskanego
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
Jajka wymieszać dokładnie w misce z
cukrem i sokiem z cytryny. Postawić na rondelku z gorącą wodą i
gotować „w kąpieli wodnej”cały czas mieszając aż zacznie
gęstnieć. Maxymalna temperatura jaką ma osiągnąć nasz crud to
71stC! Odstawiamy z palnika i mieszamy szpatulą zdejmując
masę ze ścianek miski. Dodajemy masło pokrojone z drobną
kosteczkę oraz skórkę z cytryny. Mieszamy dokładnie aż całość
masła się rozpuści i połączy z masą jajową. Przykrywamy nasz
cieplutki crud folią spożywczą tak aby dotykała powierzchni masy
i w ten sposób studzimy.
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)