środa, 31 grudnia 2014

Hiszpańskie pączki w gorzkiej czekoladzie




Hiszpańskie pączki w gorzkiej czekoladzie

Pyszne, kaloryczne, szybkie w przygotowaniu smażone pączuchy. Kiedyś spotkałam takie same w sklepie oblane lukrem ale nazywały się "Gniazdka Poznańskie" . Znikają z talerza w momencie. Jeśli nie macie na stanie szafkowym czekolady, pączki można oprószyć cukrem pudrem, a w tajemnicy dodam,że cukrem pudrem z cynamonem. Niech trwa słodka rozpusta!


Składniki na ok 10 gniazdek:

150g mąki pszennej
250ml wody
60g masła
3 szt średnich jajek
150g czekolady gorzkiej 70%

10szt kwadracików z papieru do pieczenia (8cm/8cm)


Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Wodę zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Następnie wrzucamy do niej mąkę naraz i energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ciasto ma być plastyczne i odchodzić od ścianek. Studzimy. Do letniego ciasta dodajemy po jednym jajku miksując na średnich obrotach.

Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierowe kwadraciki nasze gniazdka, jak na zdjęciu:



Smażymy na głębokim tłuszczu aż będą pimpate i rumiane. Odsączamy na papierze ręcznikowym, topimy w czekoladzie i nie liczymy kalorii.


Smakowitego zaczytania!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)