Hiszpańskie
pączki w gorzkiej czekoladzie
Pyszne,
kaloryczne, szybkie w przygotowaniu smażone pączuchy. Kiedyś spotkałam takie same w sklepie oblane lukrem ale nazywały się "Gniazdka Poznańskie" . Znikają z
talerza w momencie. Jeśli nie macie na stanie szafkowym czekolady,
pączki można oprószyć cukrem pudrem, a w tajemnicy dodam,że
cukrem pudrem z cynamonem. Niech trwa słodka rozpusta!
Składniki na ok 10 gniazdek:
150g
mąki pszennej
250ml
wody
60g
masła
3
szt średnich jajek
150g
czekolady gorzkiej 70%
10szt
kwadracików z papieru do pieczenia (8cm/8cm)
Przygotowanie:
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wodę
zagotowujemy ze szczyptą soli i masłem. Następnie wrzucamy do niej
mąkę naraz i energicznie mieszamy, zdejmujemy z ognia. Ciasto ma
być plastyczne i odchodzić od ścianek. Studzimy. Do letniego
ciasta dodajemy po jednym jajku miksując na średnich obrotach.
Przekładamy
masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na papierowe kwadraciki
nasze gniazdka, jak na zdjęciu:
Smażymy
na głębokim tłuszczu aż będą pimpate i rumiane. Odsączamy na
papierze ręcznikowym, topimy w czekoladzie i nie liczymy kalorii.
Smakowitego
zaczytania!
Katarzyna
Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)