wtorek, 14 lutego 2017

Pomidorowa zupa z cieciorki z serkiem caprii oraz kołdunami z soczewicą




Zupa bardziej w formie potrawki. Jest cudownie sycąca, gęsta i aromatyczna. I nie jest jakoś bardzo skomplikowana :) 

Zarówno soczewica jak i ciecierzyca należą do jednej rodziny : "bobowatych" (i rzeczywiście zielona soczewica w smaku ma coś z bobu :) ) , więc ich połączenie choć na pierwszy rzut oka dziwne - jest naprawdę udane. 
Serek Caprii należy do moich ulubionych. Kiedy tylko znajduje się w lodówce jestem skłonna wrzucić go do każdej potrawy zarówno na słodko jak i na wytrawnie. Jest lekki i śmietankowy. Super super . 

Bardzo polecam! 




Przepis na zupę ( 4 porcje)

150g ciecierzycy (jeśli nie jest z puszki należy ją namoczyć przez noc )
1 średnia cebula
4 duże ząbki czosnku (Ja dałam 6szt )
1 średnia marchewka
1 łyżka pokrojonego w drobną kosteczkę selera
puszka pomidorów krojonych
1 szkl soku pomidorowego
2 szkl bulionu warzywnego
Ser caprii i rukola jako dodatki.

Przygotowanie:
Cebulę, czosnek, marchew, selera zeszklić na maśle z łyżką oliwy, aż będą rumiane. Zalać całość pomidorami, sokiem oraz bulionem. Wsypać ciecierzycę , gotować całość na wolnym ogniu odparowując całość. Zajmie to ok 30 minut. 
W tym czasie przygotowujemy kołduny.



Przepis na kołduny z soczewicą :
Ciasto pierogowe:
250g mąki
120ml letniej wody
2 żółtka
pół łyżeczki soli
niepełna łyżka oleju






Składniki na ciasto zagniatamy (ewentualnie podsypując mąką) , chowamy do foliowego woreczka, żeby na czas przygotowania farszu nie wyschło. Odstawiamy.

Farsz:
100g soczewicy zielonej
100g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odsączonego)
3 duże ząbki czosnku 
pół średniej cebuli
6-7 szt suszonych pomidorów
80ml bulionu warzywnego
pełna łyżka startego na drobnych oczkach parmezanu lub innego sera twardego/dojrzewającego (śiwetnie pasuje też cheddar).

Soczewicę gotujemy wg. instrukcji na opakowaniu. Czosnek i cebulkę karmelizujemy na maśle z odrobiną oleju spod pomidorów suszonych. Dodajemy szpinak, suszone pomidory i całość zalewamy bulionem. Dusimy ok 15 minut a następnie odparowujemy , dodajemy soczewicę. Kiedy całość odparuje trzeba całość podsmażać ok 10 minut żeby ładnie się zagęściło. Na koniec wsypujemy ser. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Lepimy kołduny kiedy farsz wystygnie. Gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie.





Składanie dania:

Gorącą zupę nalewamy do miseczki, dodajemy kołduny, oprószamy serkiem caprii, dekorujemy rukolą.


Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)