Święta święta i po świętach. To
określenie kojarzy się z „Kevinem”,”Wham” i uginającym się
od Wigilijnych potraw stołem - nie do przejedzenia. Takie święta
są mocno tradycyjne i tak naprawdę nie ma w tym nic złego ale czy
po latach uda nam się odróżnić je od poprzednich?
Uwielbiam wnosić coś wyjątkowego do
„wyjątkowości” tradycyjnych świąt. W tym roku królują
pierniczki w przemiłych odsłonach z nowych przepisów, pierogi o
nieklasycznych smakach i oczywiście narodziny bloga.
Czas świąteczny o ile nie kończy się
ogólnorodzinnym chaosem, skłania do przemyśleń o kończącym się
roku i wyciszenia, które określam jako głęboki wdech przed nowym
rokiem. Jak się tak na sucho zastanowić to niewiele wyszło z
poprzednich noworocznych postanowień ale może teraz się uda. Co
roku jest nowa szansa.
Pierogi z makiem i wędzoną śliwką w
lekkim sosie cytrynowym
Pierogi z serem i żurawiną na słodko
posypane cynamonowym cukrem
Pierogi z kurkami,serem i duszoną w
czerwonym winie cebulą
Uszka tradycyjne mojej babci z
pieczarkami
******************************************************************************
Przepis
na ciasto pierogowe:
700g mąki pszennej (można użyć
500gpszennej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
400ml wrzątku
5 łyżek oleju lub rozpuszczonego
masła
1 łyżeczka soli
Mąkę wymieszać z solą, zalać
wrzątkiem, dodać olej i wymieszać całość drewnianą łyżką.
Odczekać aż ostygnie! Zagnieść ciasto, w razie potrzeby
podsypywać mąką podczas wyrabiania. Wałkować, wykrawać krążki.
Farsze:
Pierogi
z makiem i wędzoną śliwką w lekkim sosie cytrynowym
Ciasto pierogowe*
Mak i śliwki wędzone w ulubionych
proporcjach
Mleko
Cukier waniliowy
Cukier cynamonowy
200g Jugurt naturalny gęsty (najlepiej
typu greckiego)
100g Domowy Lemon Crud
50g Masło
Mak wypłukać dokładnie zimną wodą.
Przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Mleka powinno być dwa i pół
raza więcej niż maku. Kiedy się gotuje dodajemy cukier waniliowy i
cynamonowy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.
W tym czacie kroimy drobno śliwki, a
następnie dodajemy je do przestudzonej masy makowej.
Do farszu można dodać jeszcze inne
bakalie: morele suszone (spażone i napęczniałe), żurawinę oraz
kandyzowaną gruszkę. Wszystko smakuje świetnie!
Całkowicie wystudzony farsz nakładamy
na ciasto pierogowe. Pierożki gotujemy aż wypłyną.
Sos
cytrynowy:
Masło rozpuszczamy na patelni i
czekamy aż się zarumieni. Nabierze pysznego orzechowego smaku i
będzie świetną podstawą do ciepłego sosu cytrynowego.
Do masła dodajemy Domowy Lemon Crud i
dokładnie mieszamy. Można tu pokusić się o pół łyżeczki
cynamonu ;) Odstawiamy do przestudzenia,a następnie mieszamy z
jogurtem. Podajemy na ciepło z pierożkami.
Pierogi
z serem i żurawiną na słodko posypane cynamonowym cukrem
Ciasto pierogowe*
800g sera białego (nie mielonego
twarogu)
300g żurawiny suszonej (może być
świeża mrożona)
3-4 łyżki cukru cynamonowego (można
więcej)
2 łyżeczki cukru waniliowego
Cukier cynamonowy na wierzch do
oprószenia
Ser biały mielimy jeden raz w maszynce
i mieszamy z cukrami. Żurawinę jeśli jest suszona zalewamy
wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie drobno ją
siekamy i dodajemy do sera z cukrem.
W przypadku żurawiny świeżej
mrożonej należy ją rozmrozić, odsączyć i również posiekać.
Jest odrobinę kwaśna więc można dodać więcej cukru do farszu.
Całość mieszamy i nakładamy na
ciasto pierogowe.
Gotujemy do wypłynięcia, podajemy
oprószone cukrem cynamonowym.
Pierogi
z kurkami,serem i duszoną w czerwonym winie cebulą
500g kurek
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżeczki rozmarynu
pól/pieprz do smaku
2 łyżki śmietanki 30%
masło
800g sera białego (nie mielonego
twarogu)
4 duże białe cebule
300ml czerwonego wina lub Porto
Cebulę z czosnkiem drobno posiekane
klarujemy na maśle aż będą brązowe. Dodajemy kurki i smażymy
razem ok 10 minut. Przyprawiamy rozmarynem,solą,pieprzem do smaku.
Dusimy pod przykrywką kolejne 10 minut,a następnie redukujemy
nadmiar płynu. Zalewamy śmietanką 30%, mieszamy. Odstawiamy do
ostudzenia i mielimy przez maszynkę dwukrotnie razem z serem białym.
W razie potrzeby doprawiamy (można chilli) Wystudzony całkowicie
farsz nakładamy na ciasto pierogowe.
Gotujemy do wypłynięcia.
Cebulę kroimy w większe plastry,
dusimy na maśle aż się sklaruje. Zalewamy winem i dusimy ok 15
minut. Doprawiamy solą do smaku. Podajemy z pierogami na ciepło.
Uszka
tradycyjne mojej babci:
*Ciasto pierogowe
3 szt dużej cebuli białej
2,5kg drobnych pieczarek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i
zeszklić na maśle (aż będzie jasno brązowa)
Pieczarki pokroić tak samo w drobną
kostkę i dodać do gotowej cebuli. Dusić na wolnym ogniu pod
przykrywką ok 15minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i redukować
nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Smażyć dopóki nie
zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić i
nakładać na ciasto pierogowe.
Gotujemy do wypłynięcia.
Podajemy z barszczem czerwonym lub
zjadamy solo , kiedy nikt nie patrzy :)
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)