wtorek, 30 grudnia 2014

Świąteczne pierogi z przymrużeniem oka



Święta święta i po świętach. To określenie kojarzy się z „Kevinem”,”Wham” i uginającym się od Wigilijnych potraw stołem - nie do przejedzenia. Takie święta są mocno tradycyjne i tak naprawdę nie ma w tym nic złego ale czy po latach uda nam się odróżnić je od poprzednich?

Uwielbiam wnosić coś wyjątkowego do „wyjątkowości” tradycyjnych świąt. W tym roku królują pierniczki w przemiłych odsłonach z nowych przepisów, pierogi o nieklasycznych smakach i oczywiście narodziny bloga.

Czas świąteczny o ile nie kończy się ogólnorodzinnym chaosem, skłania do przemyśleń o kończącym się roku i wyciszenia, które określam jako głęboki wdech przed nowym rokiem. Jak się tak na sucho zastanowić to niewiele wyszło z poprzednich noworocznych postanowień ale może teraz się uda. Co roku jest nowa szansa.


Pierogi z makiem i wędzoną śliwką w lekkim sosie cytrynowym
Pierogi z serem i żurawiną na słodko posypane cynamonowym cukrem
Pierogi z kurkami,serem i duszoną w czerwonym winie cebulą

Uszka tradycyjne mojej babci z pieczarkami

******************************************************************************



Przepis na ciasto pierogowe:

700g mąki pszennej (można użyć 500gpszennej i 200g pszennej pełnoziarnistej)
400ml wrzątku
5 łyżek oleju lub rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli

Mąkę wymieszać z solą, zalać wrzątkiem, dodać olej i wymieszać całość drewnianą łyżką. Odczekać aż ostygnie! Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypywać mąką podczas wyrabiania. Wałkować, wykrawać krążki.


Farsze:

Pierogi z makiem i wędzoną śliwką w lekkim sosie cytrynowym

Ciasto pierogowe*
Mak i śliwki wędzone w ulubionych proporcjach
Mleko
Cukier waniliowy
Cukier cynamonowy

200g Jugurt naturalny gęsty (najlepiej typu greckiego)
100g Domowy Lemon Crud
50g Masło

Mak wypłukać dokładnie zimną wodą. Przesypać do rondelka i zalać mlekiem. Mleka powinno być dwa i pół raza więcej niż maku. Kiedy się gotuje dodajemy cukier waniliowy i cynamonowy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

W tym czacie kroimy drobno śliwki, a następnie dodajemy je do przestudzonej masy makowej.
Do farszu można dodać jeszcze inne bakalie: morele suszone (spażone i napęczniałe), żurawinę oraz kandyzowaną gruszkę. Wszystko smakuje świetnie!

Całkowicie wystudzony farsz nakładamy na ciasto pierogowe. Pierożki gotujemy aż wypłyną.

Sos cytrynowy:

Masło rozpuszczamy na patelni i czekamy aż się zarumieni. Nabierze pysznego orzechowego smaku i będzie świetną podstawą do ciepłego sosu cytrynowego.

Do masła dodajemy Domowy Lemon Crud i dokładnie mieszamy. Można tu pokusić się o pół łyżeczki cynamonu ;) Odstawiamy do przestudzenia,a następnie mieszamy z jogurtem. Podajemy na ciepło z pierożkami.



Pierogi z serem i żurawiną na słodko posypane cynamonowym cukrem 

Ciasto pierogowe*
800g sera białego (nie mielonego twarogu)
300g żurawiny suszonej (może być świeża mrożona)
3-4 łyżki cukru cynamonowego (można więcej)
2 łyżeczki cukru waniliowego

Cukier cynamonowy na wierzch do oprószenia

Ser biały mielimy jeden raz w maszynce i mieszamy z cukrami. Żurawinę jeśli jest suszona zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie drobno ją siekamy i dodajemy do sera z cukrem.

W przypadku żurawiny świeżej mrożonej należy ją rozmrozić, odsączyć i również posiekać. Jest odrobinę kwaśna więc można dodać więcej cukru do farszu.

Całość mieszamy i nakładamy na ciasto pierogowe.
Gotujemy do wypłynięcia, podajemy oprószone cukrem cynamonowym.



Pierogi z kurkami,serem i duszoną w czerwonym winie cebulą

500g kurek
4 ząbki czosnku
1 duża cebula
2 łyżeczki rozmarynu
pól/pieprz do smaku
2 łyżki śmietanki 30%
masło
800g sera białego (nie mielonego twarogu)

4 duże białe cebule
300ml czerwonego wina lub Porto

Cebulę z czosnkiem drobno posiekane klarujemy na maśle aż będą brązowe. Dodajemy kurki i smażymy razem ok 10 minut. Przyprawiamy rozmarynem,solą,pieprzem do smaku. Dusimy pod przykrywką kolejne 10 minut,a następnie redukujemy nadmiar płynu. Zalewamy śmietanką 30%, mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia i mielimy przez maszynkę dwukrotnie razem z serem białym. W razie potrzeby doprawiamy (można chilli) Wystudzony całkowicie farsz nakładamy na ciasto pierogowe.

Gotujemy do wypłynięcia.

Cebulę kroimy w większe plastry, dusimy na maśle aż się sklaruje. Zalewamy winem i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy solą do smaku. Podajemy z pierogami na ciepło.



Uszka tradycyjne mojej babci:

*Ciasto pierogowe
3 szt dużej cebuli białej
2,5kg drobnych pieczarek
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle (aż będzie jasno brązowa)
Pieczarki pokroić tak samo w drobną kostkę i dodać do gotowej cebuli. Dusić na wolnym ogniu pod przykrywką ok 15minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i redukować nadmiar wody, którą puściły pieczarki. Smażyć dopóki nie zgęstnieje. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić i nakładać na ciasto pierogowe.

Gotujemy do wypłynięcia.




Podajemy z barszczem czerwonym lub zjadamy solo , kiedy nikt nie patrzy :)

Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)