niedziela, 11 stycznia 2015

Oponki z mascarpone

Karnawał. Z tej okazji podrzucam przepis na oponki trochę inne niż klasyczne. Najsmaczniejsze jakie jadłam, zaraz obok oponek z pure marchewkowym. Podawać z czekoladą!

Składniki:

250g serka mascarpone
2 duże jajka
220g mąki pszennej typ 550
1łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek cukru pudru przesianego przez sitko
1ł spirytusu opcjonalnie (lub soku z cytryny)
200g gorzkiej czekolady


Przygotowanie:

Mąkę mieszam z cukrem pudrem i sodą. Dodaję jajka oraz serek mascarpone i spirytus. Całość zagniatam,a następnie rozwałkowuję na ok 1cm grubości.

Wykrawam szklanką kółeczka,a kieliszkiem dziurki w środku. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Odkładać na ręcznik papierowy do wystudzenia.

Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieki wodnej. Przestudzić. Oblać nią zimne pączki. Dekorować lub nie.

Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)