Karnawał. Z tej okazji podrzucam
przepis na oponki trochę inne niż klasyczne. Najsmaczniejsze jakie
jadłam, zaraz obok oponek z pure marchewkowym. Podawać z czekoladą!
Składniki:
250g serka mascarpone
2 duże jajka
220g mąki pszennej typ 550
1łyżeczka sody oczyszczonej
5 łyżek cukru pudru przesianego przez
sitko
1ł spirytusu opcjonalnie (lub soku z
cytryny)
200g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Mąkę mieszam z cukrem pudrem i sodą.
Dodaję jajka oraz serek mascarpone i spirytus. Całość zagniatam,a
następnie rozwałkowuję na ok 1cm grubości.
Wykrawam szklanką kółeczka,a
kieliszkiem dziurki w środku. Smażyć z obu stron aż będą
rumiane. Odkładać na ręcznik papierowy do wystudzenia.
Czekoladę gorzką rozpuścić w
kąpieki wodnej. Przestudzić. Oblać nią zimne pączki. Dekorować
lub nie.
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)