Moja sztandarowa zupa krem z marchewki z dodatkiem pasty Tahini i pomarańczy. Doskonale smakuje również z płatkami migdałów lub
czarnuszką. Chrust marchewkowy dodaje jej wyjątkowości i zastępuje
tosty. Jak dla mnie fajna kombinacja i alternatywa. Polecam na
chłodne dni!
Składniki:
400g
obranej marchewki
200g obranych ziemniaków
100g obranego selera
2 średnie obrane jabłka
skórka z połowy pomarańczy+sok z tej pomarańczy
papryczka chilli, bez nasion pół łyżeczki posiekanej
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
świeży korzeń imbiru ok 1 cm drobno posiekany
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Łyżka pasty Tahini
1 litr bulionu z pieczonych warzyw
sól,pieprz do smaku
Dodatkowo:200g obranych ziemniaków
100g obranego selera
2 średnie obrane jabłka
skórka z połowy pomarańczy+sok z tej pomarańczy
papryczka chilli, bez nasion pół łyżeczki posiekanej
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
świeży korzeń imbiru ok 1 cm drobno posiekany
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
Łyżka pasty Tahini
1 litr bulionu z pieczonych warzyw
sól,pieprz do smaku
Sezam
Chrust batatowy
świeże zioła
Przygotowanie:
Krok
pierwszy: Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle w dużym
garnku. Ma być brązowa o słodkim zapachu. Dodać do niej
ziemniaki, marchew, selera, jabłko, czosnek,chilli pokrojone w kostkę.
Smażymy ok 10 minut co jakiś czas mieszając.
Krok drugi: Dodajemy imbir i skórkę oraz sok z pomarańczy i tahini. Dusimy ok 5 minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut.
Krok trzeci: Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie gałką muszkatołową. Całość gotujemy ok 10-15 minut żeby zredukować nadmiar wody.
Krok czwarty: Kiedy warzywa są miękkie gasimy kuchenkę i odstawiamy zupę do lekkiego przestudzenia, a następnie blendujemy całość.
Krok piąty: Podajemy na gorąco z tostami, sezamem lub oprószone parmezanem. Smacznego!
Krok drugi: Dodajemy imbir i skórkę oraz sok z pomarańczy i tahini. Dusimy ok 5 minut, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut.
Krok trzeci: Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie gałką muszkatołową. Całość gotujemy ok 10-15 minut żeby zredukować nadmiar wody.
Krok czwarty: Kiedy warzywa są miękkie gasimy kuchenkę i odstawiamy zupę do lekkiego przestudzenia, a następnie blendujemy całość.
Krok piąty: Podajemy na gorąco z tostami, sezamem lub oprószone parmezanem. Smacznego!
Dodatkowo chipsy batatowe:
Chrust to bardzo cieniutkie plastry lub
„zapałki”. Można je przygotować z marchewki,ziemniaka,selera
lub buraków, batatów. Smażymy je jak frytki na głębokim oleju aż będą
rumiane. Odsączamy na papierze ręcznikowym i dekorujemy zupę.
Te chipsy wycinałam obieraczką w długie plasterki. Są fajnie chrupiące ;)
Te chipsy wycinałam obieraczką w długie plasterki. Są fajnie chrupiące ;)
Smacznego
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)