Śliczna zupa. Kremowa, delikatna,
zdrowa. Dodatek jabłuszka stanowi miły kontrast dla słodyczy
groszku z marchewką. Myślę,że z całą stanowczością, którą
właśnie w sobie odkrywam może to być moja ulubiona zupa. Gorącą
polecam :)
Składniki na marchewkową:
300g marchewki obranej i pokrojonej w
kostkę
200g ziemniaków obranych i pokrojonych
w kostkę
100g selera obranego i pokrojonego w
kostkę
1 średnia biała cebula obrana
pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
pół łyżeczki suszonego imbiru
sól , pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek zeszklić na maśle
w garnku. Dodać resztę składników oprócz buliony i smażyć ok
10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok 15 minut aż
warzywa zmiękną. Odstawić do ostudzenia, a następnie zblendować.
W razie potrzeby odparować.
W tym czasie przygotować zupę
groszkową.
Składniki na groszkową:
300g zielonego groszku (mrożony lub z
puszki dokładnie umyty)
150g ziemniaków obranych i pokrojonych
w kostkę
jedno duże jabłko obrane i pokrojone
60g selera obranego i pokrojonego w
kostkę
1 mała cebula posiekana
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonych ziół : kolendry,
pietruszki i dalmatyńskich
sól , pieprz do smaku
Przygotowanie:
Przygotowanie analogicznie do części
marchewkowej. Do zupy groszkowej można dodać kilka listków świeżej
mięty.
Podanie:
Podanie:
Pierwszą lejemy na talerz zupę
marchewkową, a następnie groszkową. Dekorujemy.
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)