sobota, 10 stycznia 2015

Bulion z pieczonych warzyw wg.Gillian McKeith


Składniki:

6 ząbków czosnku bez obierania
3 średnie marchewki obrane i pokrojone w kostkę
2 czerwone cebule , obrane i pokrojone w ćwiartki
2 obrane i pokrojone w plasterki pietruszki
2 łodygi selera naciowego,bez liści ,pokrojonego
2 średnie ziemniaki (lub 1 batat)
1 średni por pokrojony w plasterki
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe

Przygotowanie:
  1. Rozgrzać piekarnik do 200st.C
  2. Wszystkie przygotowane warzywa umieścić na blasze i opiekać przez 40 minut.
  3. Wyjąć czosnek,a resztę warzyw przełożyć do dużego garnka.
  4. Zalać całość 1,25l wody,zagotować i wcisnąć czosnek. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok 45minut.
  5. Przecedzić przez sito i ostudzić.

Wywar ten można przechowywać w lodówce 3 dni. Mocno zredukowany bulion można również mrozić i przechowywać miesiąc w zamrażalniku.
Jest zdrowszą alternatywą ale kostek rosołowych i warzywek w proszku. Polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)