Składniki:
6 ząbków czosnku bez obierania
3 średnie marchewki obrane i pokrojone
w kostkę
2 czerwone cebule , obrane i pokrojone
w ćwiartki
2 obrane i pokrojone w plasterki
pietruszki
2 łodygi selera naciowego,bez liści
,pokrojonego
2 średnie ziemniaki (lub 1 batat)
1 średni por pokrojony w plasterki
2 gałązki rozmarynu
2 liście laurowe
Przygotowanie:
- Rozgrzać piekarnik do 200st.C
- Wszystkie przygotowane warzywa umieścić na blasze i opiekać przez 40 minut.
- Wyjąć czosnek,a resztę warzyw przełożyć do dużego garnka.
- Zalać całość 1,25l wody,zagotować i wcisnąć czosnek. Zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować ok 45minut.
- Przecedzić przez sito i ostudzić.
Wywar ten można przechowywać w
lodówce 3 dni. Mocno zredukowany bulion można również mrozić i
przechowywać miesiąc w zamrażalniku.
Jest zdrowszą alternatywą ale kostek
rosołowych i warzywek w proszku. Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)