sobota, 3 stycznia 2015

Wytrawne muffinki śniadaniowe





Drożdżowe ciasto, najbanalniejsze na świecie i szybkie w razie poślizgu śniadaniowego rewelacja! Dodatki jakiekolwiek. Przepis jest świetny na przegląd lodówki. Neutralny w smaku chlebek pasuje zarówno do wędlin jak i warzyw oraz nabiału. W formie muffinek sprawdza się bardzo przyjemnie ale gdyby nie było na stanie formy muffinowej mżna go upiec jako odrywane bułeczki w formie chleba. Bardzo polecam!

Składniki:
500g mąki pszennej typ 550 (można dodać 300g pszennej 200g graham)
łyżeczka soli i dowolnych ulubionych przypraw
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
20g drożdży świeżych
350g letniej wody

Dodatki:
100g salami
100g papryki mix kolorów
50g startego sera typu parmezan
100g pomidorów pokrojonych w kostkę bez gniazd nasiennych
50g posiekanej natki pietruszki
posiekana drobno średnia cebula
łyżeczka czosnku suszonego

lub

100g smażonego boczku pokrojonego w kostkę
200g pomidorów pokrojonych w kostkę bez gniazd nasiennych
posiekane drobno dwa ząbki czosnku
posiekana drobno średnia cebula
łyżeczka tymianku
łyżeczka czosnku

lub

200g twarożku wiejskiego
100g sera żółtego startego na tarce
100g pokrojonych w kostkę pomidorów bez gniazd nasiennych
50g szczypiorku
łyżeczka pietruszki suszonej
pół łyżeczki soli i pieprzu
otręby do dekoracji


Przygotowanie:

Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać ze 100ml wody i łyżeczką cukru. Odstawić na pięć minut.
Składniki suche i dodatki wymieszać w misce. Dodać zaczyn,olej,resztę wody. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu.

Ciasto jest luźne i lepkie więc nakładać je do foremek muffinowych lub formować kulki i układać jako chlebek na blaszce wilgotnymi dłońmi. Znów odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Piec w temp.180st.c przez ok 15-20 minut aż będą rumiane.

Podawać z masełkiem!

Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)