Drożdżowe ciasto, najbanalniejsze na
świecie i szybkie w razie poślizgu śniadaniowego rewelacja!
Dodatki jakiekolwiek. Przepis jest świetny na przegląd lodówki.
Neutralny w smaku chlebek pasuje zarówno do wędlin jak i warzyw
oraz nabiału. W formie muffinek sprawdza się bardzo przyjemnie ale
gdyby nie było na stanie formy muffinowej mżna go upiec jako
odrywane bułeczki w formie chleba. Bardzo polecam!
Składniki:
500g mąki pszennej typ 550 (można
dodać 300g pszennej 200g graham)
łyżeczka soli i dowolnych ulubionych
przypraw
3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
20g drożdży świeżych
350g letniej wody
Dodatki:
100g salami
100g papryki mix kolorów
50g startego sera typu parmezan
100g pomidorów pokrojonych w kostkę
bez gniazd nasiennych
50g posiekanej natki pietruszki
posiekana drobno średnia cebula
łyżeczka czosnku suszonego
lub
100g smażonego boczku pokrojonego w
kostkę
200g pomidorów pokrojonych w kostkę
bez gniazd nasiennych
posiekane drobno dwa ząbki czosnku
posiekana drobno średnia cebula
łyżeczka tymianku
łyżeczka czosnku
lub
200g twarożku wiejskiego
100g sera żółtego startego na tarce
100g pokrojonych w kostkę pomidorów
bez gniazd nasiennych
50g szczypiorku
łyżeczka pietruszki suszonej
pół łyżeczki soli i pieprzu
otręby do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: drożdże
wymieszać ze 100ml wody i łyżeczką cukru. Odstawić na pięć
minut.
Składniki suche i dodatki wymieszać w
misce. Dodać zaczyn,olej,resztę wody. Wymieszać łyżką do
połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut w
ciepłym miejscu.
Ciasto jest luźne i lepkie więc
nakładać je do foremek muffinowych lub formować kulki i układać
jako chlebek na blaszce wilgotnymi dłońmi. Znów odstawić do
wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w temp.180st.c przez ok 15-20
minut aż będą rumiane.
Podawać z masełkiem!
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)