poniedziałek, 12 stycznia 2015

Zielone pierogi szpinakowe z parmezanem



Wyglądają super, smakują jeszcze lepiej,są całkowicie naturalne-nie farbkowane. Do barwienia ciasta używa się wody spod szpinaku, który dodajemy do farszu. Można również do tych pierogów użyć przepisu na klasyczne ciasto pierogowe. Polecam!

Przepis na zielone ciasto pierogowe:

350g mąki pszennej typ 550
200ml zielonego wrzątku (sok spod szpinaku po odciśnięciu z gorącą wodą)
30g rozpuszczonego masła
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/2 łyżeczki suszonej kolendry opcjonalnie

Farsz:

3-4 ząbki czosnku
jedna duża cebula
500g szpinaku
sól,pieprz,czosnek granulowany do smaku
100ml śmietanku 30%
ser feta 60g



Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać , dodać sól i czosnek,kolendrę. Szpinak rozmrażany w miseczce dokładnie odcisnąć z soku, który następnie przecedzamy przez sitko. Przelewamy sok do rondelka i rozcięczamy wodą aby uzyskać sumę 200ml zielonego roztworu. Zagotować. Masło rozpuścić w zielonym wrzątku.

Całość przelewamy do mąki z przyprawami i zagniatamy elastyczne ciasto. Na początku trzeba ciasto mieszać łyżką ponieważ jest bardzo gorące! Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie podsypując delikatnie mąką wałkujemy placek z którego wycinamy dowolnej wielkości krążki.

Przygotowanie farszu:

czosnek z cebulką zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak,śmietankę i smażyć dopóki całość mocno nie zgęstnieje. Farsz wystudzić. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wmieszać pokruszony ser feta.

Nakładamy zimny farsz i lepimy pierożki.

Gotujemy we wrzątku do wypłynięcia.

Podajemy oprószone parmezanem lub z sosem czosnkowym.


Smacznego!

Katarzyna Soczyńska





2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)