Wyglądają super, smakują jeszcze
lepiej,są całkowicie naturalne-nie farbkowane. Do barwienia ciasta
używa się wody spod szpinaku, który dodajemy do farszu. Można
również do tych pierogów użyć przepisu na klasyczne ciasto pierogowe. Polecam!
Przepis na zielone ciasto pierogowe:
350g mąki pszennej
typ 550
200ml zielonego
wrzątku (sok spod szpinaku po odciśnięciu z gorącą wodą)
30g rozpuszczonego
masła
łyżeczka soli
1/2 łyżeczki
czosnku w proszku
1/2 łyżeczki
suszonej kolendry opcjonalnie
Farsz:
3-4 ząbki czosnku
jedna duża cebula
500g szpinaku
sól,pieprz,czosnek
granulowany do smaku
100ml śmietanku
30%
ser feta 60g
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać ,
dodać sól i czosnek,kolendrę. Szpinak rozmrażany w miseczce
dokładnie odcisnąć z soku, który następnie przecedzamy przez
sitko. Przelewamy sok do rondelka i rozcięczamy wodą aby uzyskać
sumę 200ml zielonego roztworu. Zagotować. Masło rozpuścić w
zielonym wrzątku.
Całość
przelewamy do mąki z przyprawami i zagniatamy elastyczne ciasto. Na
początku trzeba ciasto mieszać łyżką ponieważ jest bardzo
gorące! Ciasto odkładamy do wystudzenia, a następnie podsypując
delikatnie mąką wałkujemy placek z którego wycinamy dowolnej
wielkości krążki.
Przygotowanie farszu:
czosnek z cebulką
zeszklić na maśle. Dodać rozmrożony szpinak,śmietankę i smażyć
dopóki całość mocno nie zgęstnieje. Farsz wystudzić. Przyprawić
do smaku solą i pieprzem. Wmieszać pokruszony ser feta.
Nakładamy zimny
farsz i lepimy pierożki.
Gotujemy we wrzątku
do wypłynięcia.
Podajemy oprószone
parmezanem lub z sosem czosnkowym.
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Piękny blog. A pierożki zachwycają!
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie. Blog jest moim drugim dzieckiem :)
OdpowiedzUsuń