sobota, 10 stycznia 2015

Zupa krem marchewka z groszkiem

Śliczna zupa. Kremowa, delikatna, zdrowa. Dodatek jabłuszka stanowi miły kontrast dla słodyczy groszku z marchewką. Myślę,że z całą stanowczością, którą właśnie w sobie odkrywam może to być moja ulubiona zupa. Gorącą polecam :)



Składniki na marchewkową:

300g marchewki obranej i pokrojonej w kostkę
200g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
100g selera obranego i pokrojonego w kostkę
1 średnia biała cebula obrana pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku posiekane
pół łyżeczki suszonego imbiru
sól , pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek zeszklić na maśle w garnku. Dodać resztę składników oprócz buliony i smażyć ok 10 minut. Następnie zalać bulionem i gotować ok 15 minut aż warzywa zmiękną. Odstawić do ostudzenia, a następnie zblendować. W razie potrzeby odparować.

W tym czasie przygotować zupę groszkową.


Składniki na groszkową:

300g zielonego groszku (mrożony lub z puszki dokładnie umyty)
150g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę
jedno duże jabłko obrane i pokrojone
60g selera obranego i pokrojonego w kostkę
1 mała cebula posiekana
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonych ziół : kolendry, pietruszki i dalmatyńskich
sól , pieprz do smaku

Przygotowanie:

Przygotowanie analogicznie do części marchewkowej. Do zupy groszkowej można dodać kilka listków świeżej mięty.

Podanie:

Pierwszą lejemy na talerz zupę marchewkową, a następnie groszkową. Dekorujemy.

Smacznego!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)