wtorek, 24 listopada 2015

Nie taki suflet straszny

Dokładnie :) Mit sufletu i jego upiorności już mi nie grozi. Przepis sprawdzony na imprezie kilkakrotnie i dopóki żaden z Gości się nie spóźni o więcej niż 10 minut to impreza rozpocznie się super elegancką przystawką .

Serdecznie polecam najlepszy przepis na szybki i bezpieczny suflet z serem kozim.


Składniki na ok 12 średniej wielkości kokilek:

60g mąki pszennej
45g masła (+ trochę do natłuszczenia foremek)
bułka tarta do oprószenia foremek
6szt jaj "L"
3 łyżeczki musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
450ml mleka
pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
3 szklanki serów tartych (u mnie kozina, morski , salami)

Sposób przygotowania:

Kokilki żaroodporne do sufletów wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
W rondelku (minimum litrowym- będzie wygodniej) rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Dokładnie mieszamy żeby się nie przypaliło, będzie dosyć zwarte. Gotujemy na średnim ogniu dwie minutki, a następnie zalewamy połową ilości mleka. Dokładnie mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki i dolewamy drugą część. Koniecznie ucierać rózgą żeby nie było grudek! Gotować jeszcze minutę.



Beszamel zdjąć z ognia, dodać sery, pieprz cayenne, musztardę i dokładnie wymieszać.
Dodać żółtka i trochę soli do smaku. Opcjonalnie można dodać ziół prowansalskich (1 łyżeczkę).

Ubić białka na sztywną pianę, delikatnie, porcjami dodawać do ciasta.
Masą napełnij foremki do 3/4 ich wysokości. Należy zebrać trochę ciasta przejeżdżając palcem wokół rantu kokilki, żeby wyrównać powierzchnię.

Piec ok. 12 minut w temp. 200 st.C

Podawać cieplutkie :) Najchętniej podaję z sosem malinowo-rozmarynowym

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)