wtorek, 25 października 2016

Najlepsze drożdżówki – miód, karmel, orzechy Sweet yeast muffin – honey, carmel,nuts



Składniki na 12 szt:

300g mąki pszennej
100g maki pszennej pełnoziarnistej
60ml letniego mleka
15g drożdży świeżych
75g roztopionego,przestudzonego masła
40g cukru kryształu
15g cukru brązowego
2 jajka +1 żółtko
Szczypta soli

Glazura:

150g miodu
150g cukru trzcinowego
Mix orzechów



W podgrzanym mleku rozpuścić brązowy cukier. Przestudzić i dodać drożdże. Odstawić.
Wszystkie składniki suche połączyć i dokładnie wymieszać. Dodać zaczyn, masło i jajka. Zagnieść elastyczne , lepkie ciasto i odstawić je do wyrośnięcia na 1,5h w ciepłym miejscu.
W rondelku połączyć miód, masło i cukier trzcinowy. Rozpuścić , dokładnie wymieszać i kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, zalać spód tortownicy, obsypać orzechami i ułożyć ciasto.  Lekko przycisnąć i znów odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Nastawić piec na 200st.C.
Ciasto piec ok 30 minut aż będzie rumiane. Przestudzić w piekarniku , a następnie na kratce.
Najlepsze pierwszego dnia po upieczeniu. Można piec w formie babeczek (jak na zdjęciach).





Smacznego!


Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)