piątek, 21 października 2016

Sekretny przepis na moje najlepsze ciasto kruche (półkruche) na tarty Best Sweet Shortcrust Pastry


Długo go sobie dopracowywałam, a teraz wygląda tak prosto i zwyczajnie. Jednak... co się namordowałam to moje. Efekt jest więc super!  Przepis przypadnie do gustu każdemu kto ma problemy z kruchym ciastem.

Składniki na 26-28cm blaszkę do tarty + dekoracja
400g mąki pszennej
180g mąki krupczatki
100g cukru pudru
270g masła
2 całe jajka
2 żółtka
Pół łyżeczki soli
Łyżka śmietanki 30%
Pół łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki przesiać i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i lekko rozmącone ze śmietanką jajka. Zagnieść ciasto, uformować kulkę i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę. To co zostanie z obkrojenia boków zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.

Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20 minut. Nie trzeba będzie obciążać niczym ciasta podczas pieczenia. Można je również tam zostawić i poczekać na odpowiednią chwilę pieczenia. Może tak poleżeć nawet 2 tygodnie.

Zmrożone ciasto  wstawiamy do pieca nagrzanego do 220st.C i odpiekamy na złoty kolor.

Wyjmujemy z pieca i napełniamy ulubionym nadzieniem . Zapiekamy (chyba że nadzienie jest ulubionym kremem).



Powodzenia i smacznego!

Katarzyna Soczyńska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)