Długo go sobie dopracowywałam, a teraz wygląda tak prosto i zwyczajnie.
Jednak... co się namordowałam to moje. Efekt jest więc super! Przepis przypadnie do gustu każdemu kto ma
problemy z kruchym ciastem.
Składniki na 26-28cm blaszkę do tarty + dekoracja
400g mąki pszennej
180g mąki krupczatki
100g cukru pudru
270g masła
2 całe jajka
2 żółtka
Pół łyżeczki soli
Łyżka śmietanki 30%
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Suche składniki przesiać i dokładnie wymieszać. Dodać
pokrojone w kostkę masło i lekko rozmącone ze śmietanką jajka. Zagnieść ciasto,
uformować kulkę i odstawić do schłodzenia na 30 minut.
Ciasto wałkujemy i przekładamy na blaszkę. To co zostanie z
obkrojenia boków zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki.
Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do zamrażalnika na 15-20
minut. Nie trzeba będzie obciążać niczym ciasta podczas pieczenia. Można je
również tam zostawić i poczekać na odpowiednią chwilę pieczenia. Może tak
poleżeć nawet 2 tygodnie.
Zmrożone ciasto wstawiamy
do pieca nagrzanego do 220st.C i odpiekamy na złoty kolor.
Wyjmujemy z pieca i napełniamy ulubionym nadzieniem . Zapiekamy
(chyba że nadzienie jest ulubionym kremem).
Powodzenia i smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)