poniedziałek, 31 października 2016

Wytrawne ciasteczka parmezanowe z ziarnami



Super dodatek do zup, sałatek, lunch boxów. Polecam J



Składniki na ok 30 sztuk :

300g mąki pszennej
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g parmezanu startego na dużych oczkach tarki
100g sera pleśniowego typu Lazur Blue startego na dużych oczkach tarki
100g masła
3 żółtka
2 łyżki mleka lub śmietanki 30%
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Sól, pieprz ziołowy, ziarenka

Wszystkie składniki (poza ziarenkami)  zagnieść jak na ciasto kruche , uformować kulę i odstawić ją do lodówki na 30 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto i wyciąć z niego kółka porządanej wielkości, posmarować je jajkiem i posypać ziarenkami .



Piec w 200st.C ok 15 minut aż ciasteczka będą rumiane.

Smacznego!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)