Kilka razy poproszono mnie o przepis na krem buraczkowy. Uważam,że jest to najlepsza odsłona serwowania tych średnio kochanych, mocno niedocenianych , bardzo bardzo wielofunkcyjnych warzyw.
Krem jest bardzo aromatyczny przez dodatek pomarańczy i mleka kokosowego (rewelacja!) o pięknym kolorze ale ma jedną wadę. Otóż, ciężko go przestać jeść , a jest syty. Taki szkopuł :)
Osobiście polecam go z prażonymi ziarnami i kleksem śmietany !
to ten z prawej :)
Przepis:
200g cebuli pokrojonej w kostkę3 dużych ząbków czosnku zmiażdżonych50g selera pokrojonego w kostkę100g marchewki pokrojonej w kostkę50g pietruszki korzenia pokrojonej w kostkę120g słodkich jabłek pokrojonych w kostkę 450g buraczków pokrojonych w kostkę250ml mleka kokosowegoskórka z jednej pomarańczysok z dwóch dużych pomarańczysól, pieprz ziołowy do smaku
- 1.
Cebulę zeszklić na maśle z czosnkiem.
- 2.
Dodać warzywa i jabłka. Smażyć ok 10 minut aż zaczną się karmelizować.
- 3.
Następnie zalać je sokiem pomarańczowym, dodać skórkę z pomarańczy i szklankę wody. Dusić całość aż się rozleci na pulpę. Co jakiś czas trzeba je podlać wodą.
- 4.
Kiedy warzywa się rozpadną blendujemy je i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, opcjonalnie jedną łyżeczką papryki ostrej.
- 5.
Podawać z kleksem śmietany lub grzankami lub prażonymi ziarnami wedle uznania :)
Smacznego !
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)