wtorek, 13 października 2015

Krem buraczkowy

 Kilka razy poproszono mnie o przepis na krem buraczkowy. Uważam,że jest to najlepsza odsłona serwowania tych średnio kochanych, mocno niedocenianych , bardzo bardzo wielofunkcyjnych warzyw.

Krem jest bardzo aromatyczny przez dodatek pomarańczy i mleka kokosowego (rewelacja!) o pięknym kolorze ale ma jedną wadę. Otóż, ciężko go przestać jeść , a jest syty. Taki szkopuł :)

Osobiście polecam go z prażonymi ziarnami i kleksem śmietany !


to ten z prawej :)


Przepis:


200g cebuli pokrojonej w kostkę
3 dużych ząbków czosnku zmiażdżonych
50g selera pokrojonego w kostkę
100g marchewki pokrojonej w kostkę
50g pietruszki korzenia pokrojonej w kostkę
120g słodkich jabłek pokrojonych w kostkę 
450g buraczków pokrojonych w kostkę
250ml mleka kokosowego
skórka z jednej pomarańczy
sok z dwóch dużych pomarańczy
sól, pieprz ziołowy do smaku

1.
Cebulę zeszklić na maśle z czosnkiem.
2.
Dodać warzywa i jabłka. Smażyć ok 10 minut aż zaczną się karmelizować.
3.
Następnie zalać je sokiem pomarańczowym, dodać skórkę z pomarańczy i szklankę wody. Dusić całość aż się rozleci na pulpę. Co jakiś czas trzeba je podlać wodą.
4.
Kiedy warzywa się rozpadną blendujemy je i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, opcjonalnie jedną łyżeczką papryki ostrej.
5.
Podawać z kleksem śmietany lub grzankami lub prażonymi ziarnami wedle uznania :)

Smacznego !
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)