piątek, 16 stycznia 2015

Chlebowe paluchy drożdżowe



Kiedyś wypiekałam je masowo, dziś tylko dla przyjemności. Przepis jest prosty, pochodzi od p.M.Zielińskiej z moją małą modyfikacją. Świetne do chrupania i jako dodatek do sałatki. Można formować dowolne kształty.

Składniki:

300g mąki
15g drożdży świeżych
60g masła
125ml letniego mleka
łyżeczka cukru
1 jajko+jedno żółtko
1 łyżeczka soli

+białko na glazurę

mak,sezam,sól morska,kminek,czarnuszka – dowolnie do dekoracji.


Przygotowanie:

Mleko zagotować z masłem i solą. (Wcześniej odlać z niego 50ml) Odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać i dodać do niej pokruszone drożdże,cukier i 50 ml mleka. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut.
Mleko z dodatkiem masła wymieszać z jajkami i dodać do mąki z drożdżami. Wyrabiać ok 10 minut,aż całość będzie elastyczna i lśniąca.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej miski na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować gruby wałek, spłaszczyć go i wykrawać z niego ukośne paski. Splatać je razem w świderki i obtaczać je w rozmąconym białku i wybranej posypce.
Układać świderki na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do napuszenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190st.C przez 15 minut aż się zarumienią. Studzić na kratce. Powinny być chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.




Smacznego!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)