Kiedyś wypiekałam je masowo, dziś
tylko dla przyjemności. Przepis jest prosty, pochodzi od
p.M.Zielińskiej z moją małą modyfikacją. Świetne do chrupania i
jako dodatek do sałatki. Można formować dowolne kształty.
Składniki:
300g mąki
15g drożdży świeżych
60g masła
125ml letniego mleka
łyżeczka cukru
1 jajko+jedno żółtko
1 łyżeczka soli
+białko na glazurę
mak,sezam,sól morska,kminek,czarnuszka
– dowolnie do dekoracji.
Przygotowanie:
Mleko zagotować z masłem i solą.
(Wcześniej odlać z niego 50ml) Odstawić do wystudzenia.
Mąkę przesiać i dodać do niej
pokruszone drożdże,cukier i 50 ml mleka. Pozostawić w ciepłym
miejscu na 10 minut.
Mleko z dodatkiem masła wymieszać z
jajkami i dodać do mąki z drożdżami. Wyrabiać ok 10 minut,aż
całość będzie elastyczna i lśniąca.
Przełożyć ciasto do natłuszczonej
miski na ok 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta uformować gruby wałek,
spłaszczyć go i wykrawać z niego ukośne paski. Splatać je razem
w świderki i obtaczać je w rozmąconym białku i wybranej posypce.
Układać świderki na blaszcze
wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do
napuszenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190st.C
przez 15 minut aż się zarumienią. Studzić na kratce. Powinny być
chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku.
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)