Ciekawa drożdżówka na niedzielne
śniadanie. Niby klasyczna ale różnica jest taka,że surowe ciasto
pływa sobie w wodzie dopóki nie wypłynie. Ja byłam mile
zaskoczona. Pomysł podsunęła mi Pani Młynowa z Młyna „Wygoda”.
Absolutnie urokliwe miejsce i wypiek! Jeśli ktoś dodatkowo nie dba
o linię można przygotować je z wielką kruszoną! Pyszne!
Składniki:
300g mąki pszennej typ 550
110g cukru
16g cukru waniliowego
100g masła
375ml letniego mleka
3 duże jajka
30g drożdży świeżych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka skórki otartej z cytryny
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn: Drożdże
rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego
mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
Jeśli chcecie drożdżówkę z
kruszonką zacznijcie od niej. Przepis TUTAJ.
Do mąki dodać cynamon,skórkę
cytryny,sól oraz zaczyn. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne.
Uformować kulę i przełożyć ją do dużego (ok 4l) garnka i zalać
do pełna zimną wodą. Po 15 minutach kula powinna wypłynąć na
wierzch. Odsączamy ją dokładnie, jeszcze raz wyrabiamy, Jeśli
używacie do ciasta rodzynek lub innych bakalii to w tym momencie
można je śmiało dodać.
Dowolną formę (u mnie keksówka)
wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Posmarować
wierzch ciasta jajkiem i posypać dowolnymi,(lekko odsączonymi jeśli
zajdzie potrzeba) owocami i przygotowaną kruszonką. Przykryć
wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut w
ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st.C. Piec
ciasto ok 40 minut aż będzie rumiane.
Smacznego
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)