poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pływająca drożdżówka z owocami



Ciekawa drożdżówka na niedzielne śniadanie. Niby klasyczna ale różnica jest taka,że surowe ciasto pływa sobie w wodzie dopóki nie wypłynie. Ja byłam mile zaskoczona. Pomysł podsunęła mi Pani Młynowa z Młyna „Wygoda”. Absolutnie urokliwe miejsce i wypiek! Jeśli ktoś dodatkowo nie dba o linię można przygotować je z wielką kruszoną! Pyszne!

Składniki:

300g mąki pszennej typ 550
110g cukru
16g cukru waniliowego
100g masła
375ml letniego mleka
3 duże jajka
30g drożdży świeżych
łyżeczka cynamonu
łyżeczka skórki otartej z cytryny

Przygotowanie: 

Przygotować zaczyn: Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami letniego mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.

Jeśli chcecie drożdżówkę z kruszonką zacznijcie od niej. Przepis TUTAJ.

Do mąki dodać cynamon,skórkę cytryny,sól oraz zaczyn. Wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne. Uformować kulę i przełożyć ją do dużego (ok 4l) garnka i zalać do pełna zimną wodą. Po 15 minutach kula powinna wypłynąć na wierzch. Odsączamy ją dokładnie, jeszcze raz wyrabiamy, Jeśli używacie do ciasta rodzynek lub innych bakalii to w tym momencie można je śmiało dodać.

Dowolną formę (u mnie keksówka) wysmarować masłem i przełożyć do niej ciasto. Posmarować wierzch ciasta jajkiem i posypać dowolnymi,(lekko odsączonymi jeśli zajdzie potrzeba) owocami i przygotowaną kruszonką. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do napuszenia na 30 minut w ciepłym miejscu. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st.C. Piec ciasto ok 40 minut aż będzie rumiane.

Smacznego
Katarzyna Soczyńska



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)