Ciasto super aromatyczne, bardzo orzechowe, wilgotne i
zdrowe. Małą ilość cukru fajnie równoważą gruszki. To jedno z tych ciast do
których się wraca zmieniając mu składniki owocowe, a ja na pewno do niego wrócę
J I polecam!
150g gruszki z syropu lub świeżego
250g masła
120g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
2 łyżki siemienia lnianego
Skórka z otartej cytryny
200g mąki pszennej
200g zmielonych orzechów laskowych
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Gruszki odsączyć i pokroić w kostkę.
Masło utrzeć na puch z cukrami. Cały czas mieszając dodawać
po jednym jajku dokładnie miksując (ok 30sekund) jedno jajko.
Składniki such i skórkę cytryny połączyć z mąką , a
następnie delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Ja wsypywałam mieszankę
suchą na trzy razy i mieszałam tylko do połączenia składników.
Blaszkę 24cm lub 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę
przelać i wyrównać.
Wstawić do piekarnika nastawionego do 180st.C i piec przez
45-50 minut (do suchego patyczka).
Studzić na kratce. Świetne jeszcze letnie z mlekiem i kakao!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)