wtorek, 10 maja 2016

Różnice między koktajlami , smoothies i innymi pysznościami

W gruncie rzeczy jakich różnic się tu upatrywać? Wszystko zmielone i kolorowe. A jednak różnice są znaczne nie tylko dla alergików ale i dla smakoszy .




Smoothies: są to głównie owoce , warzywa, świeże zioła i np. Herbaty . Bez dodatku nabiału.



Koktajle: głównie owocowe, z dodatkiem nabiału: mleko, jogurty, twarożki itp. Ciekawą propozycją dla alergików są koktajle bez laktozy np. Z mlekiem sojowym lub kokosowym.



Soki wyciskane: Wszystko co najlepsze , w czystej postaci z owoców i warzyw.

Soft drinks- czyli napoje bezalkoholowe.  Niesłusznie  nazywane też „Mocktails” czyli „mock”- parodia, drwina oraz „tails” – skrót od klasycznego „cocktail”. Dobry barman zrobi rewelacyjnego soft drinka i nie ma w tym nic ujmującego- chyba,że alkoholikowi, któremu odjęto alkohol J



Softy dzielimy na 7 głównych podgrup zależnych od metody produkcji oraz składników:

·         Granita- włoski deser/napój owocowy. To dosłodzony cukrem lub syropem sok owocowy, zamrożony i zmielony na „śnieg”.

·         Ade – Angielski skrót od słowa „Lemon-ade”.  Są to najpopularniejsze super orzeźwiające, kwaskowate softy. Z dodatkiem cytrusów, świeżych ziół i lodu.

·         Ice cream Soda – Niesamowity i mniej popularny mix soków owocowych, syropów, żółtek, lodów i wody gazowanej.

·         Milk shake- Mieszanka soków, nektarów, syropów owocowych z nabiałem i często z lodami i słodą śmietanką.

·         Iced tea – mrożona herbata znana wszystkim w przeróżnych odsłonach i kombinacjach.

·         Milk soda- Jest to napój jak milk shake ale doprawiony wodą gazowaną

·         Diet drinks – i ostatnio mocno popularne wśród dbających o linię i poziom wszystkiego we krwi. Często są przepisywane przez lekarzy dla sportowców ale coraz częściej zalecane dzieciom i młodzieży oraz osobom starszym. Dietetyczne drinki mają pozytywne właściwości odżywcze co spowodowane jest głównie dodatkiem specjalności takich jak: miód, cukier słodowy, kakao, dodatek soli mineralnych. Do ich produkcji nie używa się lodu.
A może ktoś zna jeszcze jakąś nowość na łamach tak modnych teraz kawiarni? Chętnie wypróbuję!




Ukłony
Katarzyna S.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)