Dokładniej bułeczki mleczne zaparzane. Przez zaparzenie mąki mlekiem bułeczki długo
zachowują świeżość i chrupkość. Są naprawdę pyszne z dodatkiem siekanych
orzechów włoskich i tymianku. Taką wersję polecam na wytrawne śniadania.
1kg mąki pszennej typ 550
250ml gorącego mleka
40g drożdży
125ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki ulubionej przyprawy: np. Kminku, tymianku,
oregano itp. lub mielonych orzechów, migdałów itp.
Gorącym mlekiem zaparzyć 250g mąki , cały czas mieszając aby
nie zrobiły się grudki. Odstawić do przestudzenia. Drożdże rozpuścić w 125ml
letniego mleka i wymieszać z zaparzą mąką, już letnią. Całość odstawić w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki wymieszanej z
solą,cukrem i przyprawami. Wyrobić jednolite ciasto. Do uzyskania plastycznej
konsystencji należy dolać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ma powstać luźniejsze ciasto
które można podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia w miseczce, pod
przykryciem na ok.1 h.
Po tym czasie formujemy dowolne bułeczki, układamy je na
wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia i odstawiamy do
napuszenia na 35minut w ciepłym miejscu.
Piec w 180st.c przez 35minut (czas zależy od wielkości
bułeczek) lub do momentu aż będą rumiane i chrupiące.
Polecam!
Katarzyna Soczyńska
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)