Pyszne
zawijańce cynamonowe. Puszyste i łatwe w przygotowaniu. Jeśli dla
kogoś mało słodkie można oblać lukrem. Polecam serdecznie!
Składniki na 24szt:
500
g mąki pszennej typ 550
50
g cukru
16g
cukru waniliowego
150
ml mleka
2
duże jajka
20g
drożdży świeżych
75
g masła roztopionego i ostudzonego
Nadzienie :
50
g cukru
100
g brązowego cukru
2
łyżeczki cynamonu
32g cukru waniliowego
pół
łyżeczki przyprawy korzennej
Przygotować
zaczyn: 50ml letniego mleka połączyć z łyżką cukru i drożdżami.
Odstawić na 5 minut ciepłe miejsce.
Składniki
suche wymieszać dokładnie w misce. Mleko,masło i jajka rozmącić
w drugiej misce, a następnie przelać do składników suchych raz z
zaczynem. Zagnieść luźne ciasto po czym przełożyć je do czystej
miski i odstawić do podwojenia objętości (ok 40minut).
Po
tym czasie rozwałkować ciasto na lekko oprószonym blacie na
prostokąt o wymiarach 60x30 cm i rozsmarowujemy na nim masę
cynamonową. Jeśli lubicie cynamon tak jak ja czyli bardziej niż
nieprzeciętnie - możecie śmiało obsypać nim dodatkowo ciasto.
Zwijamy
ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy do napuszenia
na ok 10 minut, przykryte ściereczką. Następnie kroimy ciasto na
12 kawałków i rozkładamy je na blaszce, obsypujemy cukrem waniliowym (można też posmarować rozmąconym z mlekiem żółtkiem). Znów odstawiamy do
napuszenia na 10-15minut.
Wstawiamy
bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy ok
15-20minut. Studzić na kratce w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)