czwartek, 1 stycznia 2015

Drożdżówki cynamonowe z cukrem waniliowym


Pyszne zawijańce cynamonowe. Puszyste i łatwe w przygotowaniu. Jeśli dla kogoś mało słodkie można oblać lukrem. Polecam serdecznie!


Składniki na 24szt:

500 g mąki pszennej typ 550
50 g cukru
16g cukru waniliowego
150 ml mleka
2 duże jajka
20g drożdży świeżych
75 g masła roztopionego i ostudzonego

Nadzienie :

50 g cukru
100 g brązowego cukru
2 łyżeczki cynamonu
32g cukru waniliowego
pół łyżeczki przyprawy korzennej


Przygotować zaczyn: 50ml letniego mleka połączyć z łyżką cukru i drożdżami. Odstawić na 5 minut ciepłe miejsce.


Składniki suche wymieszać dokładnie w misce. Mleko,masło i jajka rozmącić w drugiej misce, a następnie przelać do składników suchych raz z zaczynem. Zagnieść luźne ciasto po czym przełożyć je do czystej miski i odstawić do podwojenia objętości (ok 40minut).


Po tym czasie rozwałkować ciasto na lekko oprószonym blacie na prostokąt o wymiarach 60x30 cm i rozsmarowujemy na nim masę cynamonową. Jeśli lubicie cynamon tak jak ja czyli bardziej niż nieprzeciętnie - możecie śmiało obsypać nim dodatkowo ciasto.



Zwijamy ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i odstawiamy do napuszenia na ok 10 minut, przykryte ściereczką. Następnie kroimy ciasto na 12 kawałków i rozkładamy je na blaszce, obsypujemy cukrem waniliowym (można też posmarować rozmąconym z mlekiem żółtkiem). Znów odstawiamy do napuszenia na 10-15minut.
Wstawiamy bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180st.C i pieczemy ok 15-20minut. Studzić na kratce w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego!
Katarzyna Soczyńska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)