Któż nie kocha burgerów? Ostatnio w Krakowie wszędzie można się na nie natknąć. Burgerownie stały się tak popularne jak kilka lat temu Sushi, a jeszcze wcześniej pierogarnie. Niezdecydowany ten Kraków ale przez to różnorodny i nie można się tu nudzić ani narzekać na brak wyboru. Oczywiście często można na mieście kupić wstrętnego paścia, a nie burgera ale to norma i burger nie stanowi tu wyjątku. Burgery mogą być jednak zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem obiadowym lub szybkim lunchem. Te po domowemu zagłuszają stereotyp amerykanizacji i wyrzuty sumienia wysyłane przez rosnące pupy. Przygotowując burgera w domu nie przygotowujemy nic innego jak dużego, ciepłego sandwicza, w którym z pewnością nie znajdziemy przeglądu lodówki miejskich fastów i mięsa z tanich marketów (tz. produktu mięsopodobnego). Warto więc poświęcić trochę czasu i uszczęśliwić rodzinę domowymi burgerami.
Dziś więc przepis na Wegetariańskiego burgera serowego od podstaw! Do dzieła!
Składniki:
4
szt bułek hamburgerowych kupionych lub z tego przepisu (klik)
kostka
sera żółtego
dwie
łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
sos
serowy* (klik)
paczuszka
roszponki
8szt
pomidorków koktailowych
jedno
avocado (miękkie)
jedna
czerwona cebula
Do panierki:
jajko
bułka
tarta
mąka
Sos serowy:
200ml śmietanki 36% (lub30%)100g sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki50g startego drobno parmezanu lub jeśli ktoś lubi gorgonzoliszczypta gałki muszkatołowejsól pieprz do smaku
Sos serowy:
200ml śmietanki 36% (lub30%)100g sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki50g startego drobno parmezanu lub jeśli ktoś lubi gorgonzoliszczypta gałki muszkatołowejsól pieprz do smaku
Wszystkie składniki zagotować, lekko przestudzić. Ser ma się rozpuścić i połączyć ze śmietanką.
Przygotowanie:
Przygotować
sos serowy z przepisu. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik
nagrzać na 200st.C.
Bułki
przeciąć na pół i ułożyć doły na blasze do piekarnika.
Posmarować je sosem serowym, ułożyć na nim roszponkę, cebulę
pokrojoną w piórka.
Kostkę
sera żółtego pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Do jajka na
panierkę wsypać parmezan. Ser opanierować jak kotleta i usmażyć
na gorącym oleju. Ułożyć na cebulkę.
Na
kotlecika serowego ułożyć avocado. Można dodatkowo polać serem,
poukładać plasterki pomidorków koktailowych.
Wierzch
bułki przypiec na patelni na rumiany kolor i przykryć burgera.
Całość wstawić do gorącego piekarnika na 5-6 minut.
Podawać
gorące, nie liczyć kalorii!
Smacznego!
Katarzyna Soczyńska
Katarzyna Soczyńska
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)