piątek, 16 stycznia 2015

Wegetariański burger serowy

Któż nie kocha burgerów? Ostatnio w Krakowie wszędzie można się na nie natknąć. Burgerownie stały się tak popularne jak kilka lat temu Sushi, a jeszcze wcześniej pierogarnie. Niezdecydowany ten Kraków ale przez to różnorodny i nie można się tu nudzić ani narzekać na brak wyboru. Oczywiście często można na mieście kupić wstrętnego paścia, a nie burgera ale to norma i burger nie stanowi tu wyjątku.  Burgery mogą być jednak zdrowym i pełnowartościowym posiłkiem obiadowym lub szybkim lunchem. Te po domowemu zagłuszają stereotyp amerykanizacji i wyrzuty sumienia wysyłane przez rosnące pupy. Przygotowując burgera w domu nie przygotowujemy nic innego jak dużego, ciepłego sandwicza, w którym z pewnością nie znajdziemy przeglądu lodówki miejskich fastów i mięsa z tanich marketów (tz. produktu mięsopodobnego). Warto więc poświęcić trochę czasu i uszczęśliwić rodzinę domowymi burgerami.

 Dziś więc przepis na Wegetariańskiego burgera serowego od podstaw! Do dzieła!



Składniki:

4 szt bułek hamburgerowych kupionych lub z tego przepisu (klik)
kostka sera żółtego
dwie łyżki tartego parmezanu (opcjonalnie)
sos serowy* (klik)
paczuszka roszponki
8szt pomidorków koktailowych
jedno avocado (miękkie)
jedna czerwona cebula

Do panierki:

jajko
bułka tarta
mąka

Sos serowy:

200ml śmietanki 36% (lub30%)100g sera żółtego startego na drobnych oczkach tarki50g startego drobno parmezanu lub jeśli ktoś lubi gorgonzoliszczypta gałki muszkatołowejsól pieprz do smaku
Wszystkie składniki zagotować, lekko przestudzić. Ser ma się rozpuścić i połączyć ze śmietanką.


Przygotowanie:

Przygotować sos serowy z przepisu. Odstawić do wystudzenia.
Piekarnik nagrzać na 200st.C.
Bułki przeciąć na pół i ułożyć doły na blasze do piekarnika. Posmarować je sosem serowym, ułożyć na nim roszponkę, cebulę pokrojoną w piórka.



Kostkę sera żółtego pokroić w plastry o grubości 0,5cm. Do jajka na panierkę wsypać parmezan. Ser opanierować jak kotleta i usmażyć na gorącym oleju. Ułożyć na cebulkę.



Na kotlecika serowego ułożyć avocado. Można dodatkowo polać serem, poukładać plasterki pomidorków koktailowych.

Wierzch bułki przypiec na patelni na rumiany kolor i przykryć burgera. Całość wstawić do gorącego piekarnika na 5-6 minut.

Podawać gorące, nie liczyć kalorii!


Smacznego!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)