piątek, 13 lutego 2015

Śliczne bułeczki śniadaniowe



Dokładniej bułeczki mleczne zaparzane.  Przez zaparzenie mąki mlekiem bułeczki długo zachowują świeżość i chrupkość. Są naprawdę pyszne z dodatkiem siekanych orzechów włoskich i tymianku. Taką wersję polecam na wytrawne śniadania.

Składniki:

1kg mąki pszennej typ 550
250ml gorącego mleka
40g drożdży
125ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki ulubionej przyprawy: np. Kminku, tymianku, oregano itp. lub mielonych orzechów, migdałów itp.

Gorącym mlekiem zaparzyć 250g mąki , cały czas mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do przestudzenia. Drożdże rozpuścić w 125ml letniego mleka i wymieszać z zaparzą mąką, już letnią.  Całość odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodać do reszty mąki wymieszanej z solą,cukrem i przyprawami. Wyrobić jednolite ciasto. Do uzyskania plastycznej konsystencji należy dolać jeszcze trochę ciepłego mleka. Ma powstać luźniejsze ciasto które można podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia w miseczce, pod przykryciem na ok.1 h.



Po tym czasie formujemy dowolne bułeczki, układamy je na wysmarowanej tłuszczem blasze lub na papierze do pieczenia i odstawiamy do napuszenia na 35minut w ciepłym miejscu.

Piec w 180st.c przez 35minut (czas zależy od wielkości bułeczek) lub do momentu aż będą rumiane i chrupiące. 



Polecam!
Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)