środa, 21 października 2015

Idealny krem kurkowy z mlekiem kokosowym

Jak jesień to tylko kurkowa, z dużą ilością pietruszki, rozmarynu i warzyw z pieca. Nie wyobrażam sobie bez nich gotowania w wydaniu jesiennym tak samo jak nie wyobrażam sobie życia bez czekolady. Mleko kokosowe sprawia ,że zupa jest lżejsza i delikatniejsza w smaku. Jak dla mnie idealna.



Składniki:

400g kurek (mogą być mrożone)         
+100g kurek usmażonych na maśle, gałązka rozmarynu lub pietruszki do dekoracji
300 ml wywaru z pieczonych warzyw (dominują seler, marchew i pietruszka)
2 cebule
2 duże ząbki czosnku
Jedna duża marchew (ok 150g)
50 g masła
1 płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz ziołowy  do smaku
100 ml mleka kokosowego
100 ml śmietanki 30%
Natka pietruszki

Przygotowanie: 

Kurki płuczemy i gotujemy w wodzie ok 10 minut. Pozbawi je to goryczy. Następnie, przecedzamy kurki wylewając wodę.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na wolnym ogniu razem z czosnkiem na maśle, dodając łyżeczkę cukru. Całość ma się ładnie skarmelizować.  

Do zeszklonej i skarmelizowanej cebuli z czosnkiem dodajemy kurki oraz drobno pokrojoną marchewkę i podsmażamy 2-3 minuty.

Grzybki z cebulą zalewamy  bulionem i gotujemy na małym ogniu około 10-15 minut aż kurki całkowicie zmiękną.  Garnek odstawiamy na bok, a zupę zalewamy śmietanką i mlekiem kokosowym. Całość blendujemy doprawiając do smaku.

Używam pieprzy ziołowego nie czarnego. Jest delikatniejszy.
Serwujemy z kurkami podsmażonymi na maśle i rozmarynem.     
          
Smacznego!

Katarzyna Soczyńska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)