niedziela, 1 listopada 2015

CHLEB GRYCZANY



Z karmelizowaną cebulą oraz mnóstwem orzechów. Jeśli ktoś nie przepada za mąką gryczaną można zamienić ją na mąkę graham.

Chleb przygotowuje się dwa dni, na dwóch zaczynach, wyrasta dwa razy. 

Polecam :)


Składniki na formę 25cm lub żeliwny garnek

Zaczyn I wieczorem:
250 g mąki gryczanej
200 g wody
1/2 łyżeczki soli
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na noc w temperaturze pokojowej.

Zaczyn II wieczorem:
250 g mąki pszennej typ 550
200 g wody
10 g świeżych drożdży
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć np. folią spożywczą i odstawić na noc, w temperaturze pokojowej.

Ciasto właściwe rano : 
oba zaczyny
50 g mąki żytniej typ 720
50 g mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki soli
10 g świeżych drożdży
1 łyżeczka miodu gryczanego
1 łyżka oleju roślinnego
100g+łyżeczka cukru
 60-70 g karmelizowanej na maśle cebuli

Do dekoracji:
woda
60g drobno posiekanych orzechów

Przygotowanie:

Przygotować cebulkę karmelizując ją na maśle z cukrem aż będzie jasno brązowa. Odstawiamy do wystudzenia.
Drożdże z ciasta właściwego rozpuszczamy z połową łyżeczki cukru. Następnie łaczymy wszystkie składniki z zaczynami i wyrabiamy ok 10 minut mikserem z nakładką do ciasta drożdżowego (hak).

Wysmarować miskę masłem i przełożyć do niej ciasto. Odstawić na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Po tym czasie zagnieść ciasto jeszcze raz rękami. Foremkę o średnicy 25cm (taką biszkoptową)
lekko wysmarować masłem i uformowane w kulę ciasto przekładamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 30-40 minut do napuszenia w ciepłym miejscu.



Kiedy ciasto urośnie nastawiamy piec na 240st.C bez termoobiegu!

Chlebek nacinamy w dowolny wzorek, smarujemy powierzchnię wodą i posypujemy orzechami drobno posiekanymi.


Pieczemy ok 30 minut w 240st.C. Następnie wyjmujemy chleb z pieca, zdejmujemy foremkę, obniżamy temperaturę do 220st.C i włączamy termoobieg. Tak dopiekamy chleb ok 10 minut lub do momentu jego mocnego zarumienienia :)

Stopień zarumienienia jest uwarunkowany od upodobań.

Studzić chleb na kratce, nie w piecu. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)