niedziela, 18 grudnia 2016

Zakwas na barszcz czerwony (Wigilijny na bogato)



Pełny w smaku, bogaty nie tylko w buraczki i czosnek. Jego największą zaletą jest bogactwo zarówno smaku jak i witamin. Można wykorzystać go do Wigilijnego barszczu lub pić solo.

Składniki na zalewę:

2l wody
3 liście laurowe
3-4 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziarenek pieprzu ziarnistego (może być kolorowy lub czarny)
Laska cynamonu
Łyżka soli kamiennej (może być himalajska)
Pełna łyżka cukru

Składniki na bazę:

1kg obranych i pokrojonych w cieniutkie plasterki buraków
1szt dużej marchewki
1szt duże pietruszki
Kawałek selera (korzeń)
6-7 ząbków czosnku
Por mały kawałek (ok 8cm)
Kromeczka chleba żytniego na zakwasie (jeśli ktoś nietoleruje glutenu kilka łyżek soku spod kapusty kiszonej)
5l słoik lub duża kamionka


Wykonanie:

Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i odstawiam do przestudzenia.
W tym czasie obieram warzywa i układam je w słoju.
Całość zalewam przestudzoną zalewą, a na wierzch kładę kromeczkę chleba.
Dobrze jest docisnąć warzywa spodeczkiem żeby były całkowicie przykryte- inaczej mogą zapleśnieć.
Odstawiam słój w kuchni. Po 4-5 dniach zakwas powinien pachnieć słodko-kwaśno,a na jego wierzchu pojawi się biały kożuszek. Trzeba go zdjąć i zlać barszcz do słoików lub butelek. Taki zakwas może spokojnie leżeć w lodówce nawet 3 tygodnie.



Powodzenia i smacznego!
Katarzyna Soczyńska


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza. Trafił on do sprawdzenia. Pojawi się na blogu niezwłocznie :)